Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinnan trodde att hon skulle dö – under tre år

NÄL i Trollhättan får skarp kritik av IVO.Foto: LENNART REHNMAN

I närmare tre års tid trodde en kvinna i 85-årsåldern från Orust att hon led av en svår typ av cancer.

Det var en cancer som skulle döda henne – men så var aldrig fallet.

Nu kritiseras sjukhuset NÄL i Trollhättan av Ivo för den bristande hanteringen med kvinnan.

Hon hade aldrig någon cancer.

I närmare tre år trodde den drabbade kvinnan och hennes anhöriga att i princip vilken dag som helst kunde vara den sista. Anledningen var ett cancerbesked – som senare visade sig vara felaktigt.

Det började 2012 när kvinnan uppsökte Norra Älvsborgs länssjukhus i Trollhättan efter att ha fallit och slagit sig hemma. Efter flera undersökningar uppdagades en misstänkt cancer i lever och gallgångar.

Den då drygt 80-åriga kvinnan fick informationen: du har sannolikt inte lång tid kvar att leva.

Men det var fel. Nu är det 2017 – och kvinnan lever och bor på ett äldreboende, helt utan cancerhotet hängandes över sig.

Nu riktar Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, skarp kritik mot sjukhuset i Trollhättan, som Bohusläningen tidigare har rapporterat om.

För frisk för cancer

Det var när kvinnan, år 2015, behandlades på NÄL för svåra smärtor i kroppen och i synnerhet i ryggen som felet med cancerbeskedet uppdagades. Hon hade inte alls den sjukdomen som hon trodde, smärtorna bedömdes bero på benskörhet.

Läkaren som träffade kvinnan vid det tillfället 2015 – tre år efter beskedet – upptäckte direkt att något inte stämde med de givna uppgifterna. Kvinnan var för frisk för att lida av cancer.

Efter prover kom man även fram till glädjebeskedet. Ingen cancer.

NÄL beklagar situationen

I IVOs kritik mot NÄL ingår bland annat den bristande uppföljningen på kvinnan. Någon samordning skedde inte trots att det var flera olika aktörer som behandlade patienten. Kritiken handlar dessutom till stor del av att kvinnan inte fick en kontaktsjuksköterska. Maria Wiksten Ericsson, verksamhetschef vid NU-sjukvårdens kirurgklinik, beklagar det inträffade till tidningen Bohusläningen. 

– Då hade vi inte kontaktsjuksköterskor till alla patienter med cancer. Det har vi infört i dag, säger hon. 

GT har sökt Maria Wiksten Ericsson.

 

Senaste nytt från Västsverige i GT:s mobilapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android