Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinnan frias från mordet på Ognjen

Ognjen Kostadinovic dog efter att ha blivit knivhuggen flera gånger.
Foto: Privat
Brottsplatsen spärrades av för teknisk undersök efter dådet.
Foto: MARKUS WULCAN
Kvinnan nekade till mordmedhjälp och frikänns nu i den delen. Dock döms hon för bland annat rån.
Foto: POLISEN

Småbarnspappan Ognjen Kostadinovic, 42, dog efter att ha blivit knivhuggen flera gånger. 

Under måndagen fick en av personerna som var med vid händelsen sin dom. 

Kvinnan döms för rån - men frias från delaktighet i mordet.

– Vi är nöjda med den bedömningen, säger advokaten Lasse Salkola.

Ognjen Kostadinovic, 42, hittades svårt skadad i närheten av sitt hem i Hisingsbacka den sjätte oktober förra året. 

Han hade lämnat sitt hem för att bland annat slänga sopor och hittades en stund efter skadad på en parkering. 

Ognjens liv gick inte att rädda och polisen inledde en mordutredning.

En man och en kvinna, som båda är i 20-årsåldern och var ett par vid tillfället, begärdes häktade för dådet. Under förhandlingarna i november förra året medgav mannen att det var han som vållat Ognjen Kostadinovics död. 

Dom mot mannen dröjer

Innan mannen kan få sin dom ska han genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Domen kring hans delaktighet väntas därför först i slutet av maj. 

Kvinnan fick dock redan under måndagen sin dom. Hon har medgett att hon var på platsen när brottet inträffade, men har nekat till misstankarna om medhjälp till mord. Kvinnan döms nu för medhjälp till försök till rån i Ognjen-fallet, samt rån i ett annat ärende, till två års fängelse.

Hon frias dock både för ytterligare ett rån samt från åtalet om medhjälp till mord gällande Ognjen Kostadinovics. Tingsrätten skriver att hon inte haft ”uppsåt till det allvarliga och livsfarliga våld som målsäganden blev utsatt för. Hennes delaktighet är sammanfattningsvis att bedöma som medhjälp till försök till rån.”

Advokaten: ”Nöjda”

Kvinnans advokat, Lasse Salkola, är nöjd med domen.

– Hon blev friad när det gäller mordet och då gjorde tingsrätten samma bedömning som jag i den delen, att hon inte hade något uppsåt att det här skulle ske. Vi är nöjda med den bedömningen. 

Advokaten bedömer att det inte kommer bli aktuellt att överklaga från hans och kvinnans sida. 

– Jag måste prata med min klient och läsa domen i detalj, men inte som det ser ut just nu. Vi är nöjda med huvudfrågan, att hon blev friad gällande mordet.

– Hon blev också friad gällande ett annat rån. Dock skiljer sig vår och tingsrättens bedömning om huruvida hon var medveten om att de skulle ut och råna. 

Åklagaren om domen

Åklagaren, Maria Thorell, står fast vid misstankarna i åtalet och anser att kvinnan borde ha dömts för medhjälp till mord.

– Jag tycker att det borde ha blivit medhjälp till mord eftersom det var en stor kniv som hon måste ha känt till att han hade med sig. Hon vet också att han kan utöva kraftigt våld.

Thorell har ännu inte tagit ställning till huruvida hon ska överklaga eller inte. 

– Jag har inte tagit ställning till om jag ska klaga på domen eller inte. Jag tycker att det var bra att hon ändå blev dömd för delaktighet i brottet, även om det inte var delaktighet till mord utan försök till rån.