Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svensk kvinna våldtogs på skolresan på Cypern

OBS, genrebild.
OBS, genrebild. Foto: HÅKAN BOSTRÖM

Kvinnan blev utsatt för en våldtäkt på hotellrummet på Cypern under studentresan, men lokalpolisen ville inte ta upp anmälan, skriver NWT.

Den misstänkte gärningsmannen, som också var där på sin studentresa, ställs nu inför rätta.

Enligt åtalet som väcktes vid Värmlands tingsrätt tidigare i år så tog mannen ett struptag på kvinnan för att sedan våldta henne inne på hotellrummet.

Den misstänkta våldtäkten ägde rum tidig sommar 2017. Offret, som är från Värmland, hade åkt på studentresa till Cypern. Också den misstänkte mannen, då boende i Värmland, var där av samma orsak.

Åklagaren Stefan Wessberg säger till NWT att kvinnan försökte anmäla våldtäkten till lokalpolisen, som knappt brydde sig. Hon polisanmälde i stället våldtäkten när hon var hemma på svensk mark.

Sperma säkrades

Den misstänkte mannen har hela tiden förnekat brott.

– Han sa att han inte hade en aning om vem kvinnan var. Han var så övertygande att vi nästan trodde honom, säger Wessberg till NWT.

Men det visade sig att kvinnan dels dokumenterat sina skador, dels sparat sina underkläder. På underkläderna säkrades sperma som visade sig komma från den åtalade mannen, enligt åklagaren.

– Då tog vi in honom för förhör igen men han hävdade fortfarande att han aldrig haft med kvinnan att göra och att det var ett rent mysterium att hans DNA hamnat på henne, säger Stefan Wessberg till NWT.

Lever ett ordnat liv

GT har tagit del av av Kriminalvårdens personutredning gällande den misstänkte. I yttrandet framgår att han är helt ostraffad, sånär som på en trafikförseelse. Han lever ”ordnat med sysselsättning, bostad och socialt nätverk”. Han lider inte av allvarlig psykisk ohälsa och har inte heller några missbruksproblem.