Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ung kvinna våldtogs på studentresa på Cypern

Studentresan gick till Ayia Napa på Cypern. Obs: bilden har inget med händelsen att göra. Foto: SHUTTERSTOCK
Mannen har åtalats vid Värmlands tingsrätt. Foto: JONATHAN BERNTSSON

Studentresan till Cypern skulle bli en avslutning på gymnasietiden. 

Tjejgänget från Värmland åkte för att få några härliga dagar tillsammans på partyorten Ayia Napa.

Istället våldtogs en av de unga kvinnorna under den första kvällen och den lokala polisen ville inte ta upp anmälan om inte kvinnan pekade ut mannen öga mot öga. 

Nu har fallet nått domstol i Sverige – i förhör berättar den utsatta kvinnan och hennes kompisar om natten.

Inför studenten för runt två år sedan åkte flera olika kompisgäng från Värmland ner till Cypern och Aiya Napa på så kallade studentresor – för att fira slutet på gymnasietiden. 

Den första kvällen var det fest. 

Under natten fick en av kompisarna ett telefonsamtal från den unga kvinnan. Hon var uppriven och grät.

– Och då sa hon att hon inte vågade säga nej och så grät hon och hade panik, hon visste inte vart hon skulle ta vägen eller göra. Så sprang jag hem till hotellet det var typ 200 meter kanske och träffade henne där, hon satt på en solstol där och bara grät jättemycket och hade panik, säger kompisen i förhör. 

Resan gick till Ayia Napa och var en så kallad studentresa. Foto: SHUTTERSTOCK

Kompisarna försökte stötta kvinnan  

I förhören med väninnorna framgår det att den utsatta kvinnan mått mycket dåligt efter händelsen som inträffade i den misstänktes hotellrum. Han ska ha tagit strypgrepp på henne under övergreppet. 

De berättar hur hon legat och skakat, fått panikattacker, var rädd för mannen och visade upp blåmärken som fotograferades. 

– Hon kryper ihop i fosterställning, med ett lakan om sig, och skakar. Jag hämtar en filt och lägger över henne. Sedan sitter vi bara hos henne. Vi vet inte vad vi ska säga, berättar en av kompisarna.

De försökte gemensamt ta hand om henne och efter ett par dagar skulle de polisanmäla händelsen till den lokala polisen nere på Cypern.

Den anmälan blev det inget av. 

Mannen nekar till anklagelserna 

Själv berättar den unga kvinnan om att hon sedan undvek mannen så gott hon kunde efter våldtäkten. 

Mannen har åtalats misstänkt för våldtäkt. Foto: TT NYHETSBYRÅN

– Nästan allt gick ut på att inte behöva träffa på honom. Det var oerhört psykiskt påfrestande. Samtidigt så ville jag ju under hela tiden vara så stark jag kunde inför mina kompisar. Jag ville ju inte förstöra deras resa, säger hon. 

Istället anmäldes det till den svenska polisen och den unge mannen har nu åtalats och kommer att ställas inför rätta. Han nekar till anklagelserna. 

– Vad är jag misstänkt för?, frågar han i det första förhöret. 

Förhörsledaren: Våldtäkt.

– Va?

Förhörsledaren: Vet du vad det handlar om?

– Nej. Verkligen inte.

DNA genom sperma från honom har hittats på kvinnans underkläder men han nekar trots det till att ha haft något samröre med henne överhuvudtaget.

– Jag har verkligen inte haft sex med någon. Jag vet inte hur DNA fungerar. Vi rökte cigaretter och cigaretten gick runt. Sen har jag druckit alkohol. Vi kanske har druckit ur samma flaska.