Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinna våldtogs – hittade sin förövare på Facebook

Mannen döms till två års fängelse för våldtäkt.
Foto: LENNART REHNMAN / GT/EXPRESSEN
Kvinnan hittade våldtäktsmannen via Facebook.
Foto: Shutterstock

Kvinnan föstes ner i källaren, där hon sedan våldtogs i ett cykelförråd.
– Hon visste vem mannen var men inte vad han hette, säger åklagare Daniel Vievo Pettersson.

Men kvinnan hittade våldtäktsmannens namn – på Facebook.
Nu döms mannen till två års fängelse.

Det var i augusti som polis larmades till en adress i Uddevalla. Larmsamtalet hade gjorts av kvinnans vän, som stod och försökte lugna den oerhört upprörda kvinnan när patrullen kom fram.

Kvinnan, vars kläder var delvis trasiga och nedfläckade med olja, beskriver hur någon tvingat ner henne i hennes egen källare. 

"Levande död"

Trots att hon upprepade gånger sa  att hon inte ville ha sex med mannen så fortsatte han tvinga sig på henne. Kvinnan, som vid tillfället var kraftigt berusad, beskriver för rätten hur hon kände sig "levande död".

– Jag menar ju att mannen använt kvinnans tillstånd för att kunna tvinga ner henne i källaren, där han våldtagit henne, säger Daniel Vievo Pettersson. 

Våldtäktsmannens identitet okänd

En våldtäktsanmälan upprättades men all information polis fick om gärningsmannen var ett signalement och att han skulle vara bosatt i Uddevalla.

– Hon hade träffat personen en gång tidigare. Ett år tidigare på en restaurang. Hon visste vem han var men inte vad han hette, säger åklagare Daniel Vievo Pettersson.

Såg hans ansikte på Facebook

Det var först flera dagar senare som kvinnan kunde ge polisen identiteten på den man i 30-årsåldern som på fredagen dömdes till två års fängelse för våldtäkt.

– Som jag förstår det satt hon tillsammans med sina vänner och letade efter mannen på nätet och ska då hittat en profil på Facebook, säger Daniel Vievo Pettersson.

Mannen i 30-årsåldern, som nu döms för våldtäkt, hävdar själv att han är oskyldig. Enligt hans version hade han och kvinnan sex utan att hon utryckte det minsta missnöje. 

Hans förklaring till varför det ägde rum i källarens cykelrum, var att kvinnan "tog hans hand och ledde honom ner i källaren".

En förklaring som Uddevalla tingsrätt inte trodde på. 

Mannens advokat, Bo Hallberg, meddelar att fredagens dom med största sannolikhet kommer att överklagas.

– Min klient var så klart väldigt upprörd. Han är, och har hela tiden varit, av uppfattningen att det som hände, hände av båda parter frivilligt, säger Hallberg.

"Bra att rätten använder ny lagstiftning"

I fredagens dom motiverades mannens straff på två års fängelse inte bara med att han med våld tvingat till sig sex med kvinnan – tingsrätten hänvisar också till att kvinnan befunnit sig i en så kallad "särkilt utsatt situation." Ett tillägg som gjordes till brottsbalken så sent som 2013.

– Jag tycker det är jättebra och glädjande att se att tingrätten håller med om min bedömning att detta är en våldtäkt, inte bara genom våld, utan också genom att utnyttja kvinnans oförmåga att värna sig själv, säger åklagare Daniel Vievo Pettersson.