Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kvinna tvingades föda – på sjukhusets toalett

Kvinnan tvingades föda sitt barn på en toalett på Mölndals sjukhus. Foto: Leif Gustafsson

"Ta det bara lugnt, det är helt normalt" sa personalen på Mölndals sjukhus. Några minuter senare tvingades kvinnan och hennes man genomföra förlossningen på egen hand – på sjukhusets toalett.

Tidigt på morgonen den 24 april ringde de oroade blivande föräldrarna till personalen på Mölndals sjukhus. Mannen ska enligt den anmälan som inkommit till Ivo (Inspektionen för vård och omsorg) ha påpekat för personalen att "något slemmigt hängt ut från underlivet" på kvinnan. Då ska personalen ha svarat att "det är helt normalt" och att "vi kommer ner och tittar till er lite senare".

Bara tre minuter senare greps mannen och kvinnan åter av panik när barnets huvud plötsligt var på väg ut.

Anmärkningsvärda detaljer

Det hela gick oerhört snabbt vilket tvingade paret till det drastiska beslutet att på genomföra förlossningen på egen hand på sjukhustoaletten.

Kvinnan skriver i sin anmälan att händelsen var traumatisk, särskilt som det var parets första barn.

Nu vill paret att Mölndals sjukhus ska se över sina rutiner för att ingen ska drabbas av en liknande händelse i framtiden.

Kvinnan kallar sjukhusets omhändertagande av henne för bristfälligt och menar också att det finns anmärkningsvärda detaljer i sjukhusets egen beskrivning av händelsen.

Ser över rutinerna

Bland annat menar kvinnan att hon vid en morfinbehandling tidigare under natten inte undersökts vaginalt, något som inte framgår i journalen.

Sahlgrenskas presskontakt Stefan Sarajärvi säger till GT att man i nuläget inte kan ge någon kommentar om händelsen eftersom man måste titta på den närmare.

Under onsdagen svarar Sahlgrenska genom ett mejl att man inte kan kommentera enskilda patienter. Däremot kommer man att se över sina rutiner då kvinnor vistas i latensrum, alltså rum för dem med förvärkar vars förlossning ännu inte kommit i gång, inte längre ges morfin. Anledningen är att kvinnorna, om de får morfin, riskerar att inte känna av att förlossningen startat förrän den är långt gången och det kan vara svårt för personal att hinna fram i tid.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!