Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinna störtade med segelflyg vid golfbana

Segelflyget störtade i oländig terräng, vilket försvårade räddningsarbetet.
Foto: LINUS WENNBLOM/SLA

Ett segelflyg har störtat i en snårskog i närheten av en golfbana söder om Skövde flygplats.

Efter en massiv sökinsats så hittades det havererade planet – den kvinnliga piloten är förd till sjukhus med helikopter.

– Vi fick vinscha upp piloten ur det havererade planet med helikoptern, säger Göran Sandström, inre befäl vid räddningstjänsten i Östra Skaraborg.

Larmet om flyghaveriet kom in till klockan 15.14 på måndagseftermiddagen.

– Det är ett segelflyg som har störtat, säger Eva Nordström, vid Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral.

En person befann sig ombord på segelflygplanet. Enligt JRCC rör det sig om en kvinna. Ett stort sökpådrag inleddes för att lokalisera det havererade planet – strax innan klockan 16 kunde polisen meddela att det hittats.

– Vi har en haveriplats, men räddningspersonal måste göra sitt där innan vi på något sätt kan blanda oss i, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson i Region Väst.

Fick vinschas upp

Sjöfartsverket sjö- och flygräddning:

– Seglaren har störtat en kilometer söder om flygplatsen i Skövde. Hon är skadad. Vi har ambulans, helikopter och räddningstjänst på väg.

Strax efter klockan 16 meddelar räddningstjänsten att piloten är vid medvetande efter olyckan. Men oländig terräng gjorde det svårt för räddningspersonal att nå flyget.

– Vi fick vinscha upp piloten ur det havererade planet med helikoptern, säger Göran Sandström.

Skallskador

Ambulans och helikopter har varit framme vid det störtade flyget, klockan 16.30 meddelade JRCC att piloten flygs med helikopter till Skövde sjukhus.

- Hon har ådragit sig skallskador och minst ett benbrott, säger Anders Lännholm, räddningsledare på Sjö- och flygräddningen, till NLT.

En representant från flygklubben som det störtade planet tillhör berättar:

– Planet har havererat i anslutning till starten på något sätt. Hon hade hunnit upp en bit i luften innan något gick snett. Den här kvinnliga piloten har mycket lång erfarenhet.

Det är ännu okänt vad som orsakat olyckan. Enligt flygklubbens representant så ska Segelflygförbundets säkerhetsmän undersöka planet, därefter fattas beslut om haverikommissionen ska kopplas in.

Polisen har inte inlett någon undersökning efter händelsen:

– Vi vet inte om det ligger något brott bakom här, polisen kommer sist i näringskedjan när det gäller sådana här olyckor, säger Stefan Gustafsson.