Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kvinna överfölls – fick inte ringa 112

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: LISA MATTISSON

En kvinna som blev utsatt för ett misstänkt våldtäktsförsök hamnade i en sådan lång telefonkö hos polisen att hon på kvällen för brottet valde att ge upp att försöka kontakta dem.

Istället valde hon att prata med en polispatrull som träffade på av en slump dagen därpå, uppger polisen på sin hemsida.

”Det är beklagligt att kontaktytorna till polisen i det här fallet orsakat att polisen inte kan vidta viktiga utredningsåtgärder i anslutning till att brottet har begåtts”, skriver polisen i Värmland i ett pressmeddelande.

Torsdagen den 18 oktober utsattes en kvinna för ett misstänkt våldtäktsförsök när hon var ute med sin hund i Deje. Där träffar hon på en man som följer efter henne och blir hotfull, angriper henne och får ner henne på marken där mannen sätter sig över henne och sliter i hennes kläder, skriver polisen på sin hemsida.

Kvinnan lyckas slita sig loss med flera skador på sin kropp. Hon tar sig hem till sin bostad för att larma polis och ringer därför 114 14. Då blir hon placerad i en telefonkö som hon anser är så lång att hon i stället ringer nödnumret 112, när hon väl kommer fram där blir hänvisad att återigen ringa 114 14, eftersom att händelsen inte klassas som pågående.

Vad går gränsen mellan ett pågående brott och ett samtal precis efteråt?

– Det är jag inte rätt man att svara på. I samverkan med chefen på SOS i Karlstad har jag beskriver de rutiner som SOS har. Den frågan får du ställa till SOS, säger Tommy Lindh, presstalesperson vid polisen i Bergslagen.

Träffade patrull av en slump

Med anledning av den långa kön väljer kvinnan att lägga på luren och gå och lägga sig, trött och medtagen av det hon råkat ut för.

Först dagen efter görs anmälan, då hon av en slump träffar på en polispatrull i samband med att hon söker vård för sina skador.

Polispatrullen kontaktade då omedelbart förundersökningsledare och en anmälan upprättas.

I ett pressmeddelande skriver nu Värmlandspolisen att man beklagar det som hänt:

”Det är beklagligt att kontaktytorna till polisen i det här fallet orsakat att polisen inte kan vidta viktiga utredningsåtgärder i anslutning till att brottet har begåtts”

Vad får det för konsekvenser att det blir fördröjningar i utredningsarbetet?

– Det försvårar utredningen på ett påtagligt sätt, givetvis. Hundens näsa får jobba mycket hårdare för att ta den undersökningen som ett exempel. Man måste ta hänsyn till målsägandesminnesbilder av händelsen, som kan försvinna ganska snabbt. Utredningen försvåras avsevärt ju längre utredningen går, säger Tommy Lindh.

Polisen har ingen misstänkt i dagsläget, men man skriver att man utfört en teknisk underökning på brottsplatsen och att man gjort ”vissa fynd”.