Göran Arvidsson, biträdande spaningsledare, om motivet bakom mordet i motionsspåret. Foto: TT NYHETSBYRÅN / TT NYHETSBYRÅNGöran Arvidsson, biträdande spaningsledare, om motivet bakom mordet i motionsspåret. Foto: TT NYHETSBYRÅN / TT NYHETSBYRÅN
Göran Arvidsson, biträdande spaningsledare, om motivet bakom mordet i motionsspåret. Foto: TT NYHETSBYRÅN / TT NYHETSBYRÅN
Ett stort område i Lassalyckans friluftsområde i Ulricehamn spärrades av efter det misstänkta mordet. Foto: HENRIK JANSSONEtt stort område i Lassalyckans friluftsområde i Ulricehamn spärrades av efter det misstänkta mordet. Foto: HENRIK JANSSON
Ett stort område i Lassalyckans friluftsområde i Ulricehamn spärrades av efter det misstänkta mordet. Foto: HENRIK JANSSON
Kvinnan mördades vid motionsspåret. Foto: HENRIK JANSSONKvinnan mördades vid motionsspåret. Foto: HENRIK JANSSON
Kvinnan mördades vid motionsspåret. Foto: HENRIK JANSSON
Polisen topsade över 1 300 män innan man fick DNA-träff. Foto: HENRIK JANSSONPolisen topsade över 1 300 män innan man fick DNA-träff. Foto: HENRIK JANSSON
Polisen topsade över 1 300 män innan man fick DNA-träff. Foto: HENRIK JANSSON
Kvinnan hittades 13 meter in från löpspåret i Lassalyckan. Foto: Polisen / PolisenKvinnan hittades 13 meter in från löpspåret i Lassalyckan. Foto: Polisen / Polisen
Kvinnan hittades 13 meter in från löpspåret i Lassalyckan. Foto: Polisen / Polisen
Kvinnan hittades 13 meter in från löpspåret i Lassalyckan. Foto: Polisen / PolisenKvinnan hittades 13 meter in från löpspåret i Lassalyckan. Foto: Polisen / Polisen
Kvinnan hittades 13 meter in från löpspåret i Lassalyckan. Foto: Polisen / Polisen

Mördarens samtal till kvinnorna före dådet

Publicerad

BORÅS. En kvinna hittades död i motionsspåret i Ulricehamn och efter att ha topsat över 1 300 män hittade polisen hennes misstänkte mördare.

Men innan han kunde gripas tog han sitt eget liv.

På en pressträff på fredagsförmiddagen presenterade polisen det som kommit fram i utredningen.

Bland annat berättade polisen att kvinnan dog av strypning och att det finns en sexuell koppling till hans handlande.

I oktober i fjol var det populära friluftsområdet Lassalyckan i Ulricehamn en plats som omgärdades av stora avspärrningar. En kvinna i 60-årsåldern, som var anställd av kommunen, hade blivit mördad.

På brottsplatsen fanns DNA. Polisens gärningsmannaprofilgrupp kom till Ulricehamn och tog fram en profil av den förmodade gärningsmannen – och ett massivt topsningsarbete inleddes. 

Polisens gärningsmannaprofilgrupp skapade en profil för den misstänkte mördaren.

 

Under fredagens presskonferens berättar polisen att DNA-spår anträffades på en cannabisfimp som låg nära offrets glasögon. Samma spår hittades på offret och de hörlurar som också påträffades i skogen.

– När vi konstaterade att det var en cannabisfimp började vi gå igenom personer dömda för narkotikabrott i Ulricehamnsområdet, säger Helena Ericsson.

 

LÄS MER: Misstänkte mördarens sista tid – gick på fest

 

Män som bodde i kommunen fick ett sms av polisen: De skulle komma till stationen, svara på några frågor och alltså bli topsade.

 

Mordet inträffade i Ulricehamn i oktober i fjol.Foto: HENRIK JANSSON

DNA-träff mot mannen

De som inte svarade på kallelsen sökte polisen upp.

Så var fallet med en man i 20-årsåldern.

En patrull åkte hem till honom och de fick intrycket av att han var nyvaken när de kom.

Dagen därpå, efter att han förstått att han blivit avslöjad, valde han att ta sitt eget liv. Och när analyssvaren kom fick polisen bekräftelsen: Den döde mannens DNA överensstämde med det DNA som fanns att jämföra med.

Under presskonferensen beskrivs gärningsmannen:

– Han gör sökningar på äldre kvinnor på upplysningssidor. Till de här personsökningarna vi gjort hittar vi att det är telefonsamtal som är gjorda och ett stort antal går till äldre kvinnor, säger biträdande spaningsledare Göran Arvidsson.

Han säger också: 

– Gärningsmannen hade ingen fast anställning och hade ett utvecklat missbruk av narkotika. När vi pratar med hans vänner och anhöriga är det få som egentligen vet om hur utvecklat missbruket var. Så det kommer som en chock. 

”Han gör sökningar på äldre kvinnor på upplysningssidor”. Göran Arvidsson, biträdande spaningsledare och Helena Ericsson, spaningsledare berättar om den misstänkte mördaren.Foto: TT NYHETSBYRÅN / TT NYHETSBYRÅN

Polisen ser sexuell koppling

På pressträffen framkommer att kvinnan dog av strypning och att mannens handlande har en sexuell koppling. 

– Gärningsmannen har hanterat delar av kläder som tyder på att det är ett sexuellt beteende. Det ska dock inte röra sig om en våldtäkt, säger Göran Arvidsson.

Efter presskonferensen utvecklar han uttalandet.

– Motivet för att attackera offret tror vi är sexuellt. Varför han mördade henne kan vi inte svara på. Men att han valde ut just offret som person berodde på att hon passade in i hans tankar. Det finns ingenting som talar att han var ute efter våld, men att han var intresserad av äldre kvinnor.

Sökte på namn och kvinnor i hela Sverige

Har han gjort sökningarna på måfå?

– Han har sökt på namn och kvinnor i hela Sverige. Företrädesvis och nästan enbart äldre kvinnor. Av sökningarna har han ringt upp ett stort antal av kvinnorna och pratat med dem, säger Göran Arvidsson.

Polisen har kontaktat ett urval av kvinnorna och några har kommit ihåg att han haft ett sexuellt beteende i telefonen. Det har bland annat handlat om stönanden. Vissa mindes inte att han hade ringt eftersom han bara ringde på nätterna.

Polisen tror inte att mannen planerat att åka till friluftsområdet för att mörda.

– Vi är nästan övertygade om att så inte är fallet, säger Göran Arvidsson.

– Hans intresse för kvinnor gjorde att han skulle göra någonting, det behöver inte vara mordet. Men där uppe händer det något som gör att han känner sig tvingad, eller på annat sätt något som gör att han begår mordet.

Försökte dölja kroppen

Efter mordet försökte mannen dölja kvinnans kropp i skogen. Han täckte över kvinnan med kvistar och delvis med mossa.

– Han täckte henne ordentligt, säger Göran Arvidsson.

Sedan försvann mannen mot golfbanan, och flydde därefter i sin bil och körde hem till bostaden.

Polisen har genomfört över 2 000 förhör i utredningen för att få svar på sina frågor om mordet. 

 

Polisen har bedrivit en omfattande utredning efter mordet.Foto: HENRIK JANSSON

GT har rapporterat live

Det var i januari i år och sedan dess har polisen fortsatt sin utredning för att få så många svar om det inträffade som möjligt. 

– Tack vare att vi kunde anträffa DNA på offret kunde vi lösa mordet och det är svårt att se att vi skulle klara upp det utan DNA, konstaterar Lena Matthijs, polisområdeschef i Älvsbort på pressträffen. Hon säger också:

– Det är väldigt skönt att vi nådde slutet på det trots att vi inte kunde åtala en gärningsman, och för offrets familj har det här betytt väldigt mycket. Det har också betytt en del för familjen runtomkring gärningsmannen, dubbel börda för dem.

GT har rapporterat live från presskonferensen som avslutades vid 10.40-tiden på fredagsförmiddagen.

 

LÄS MER: Stora gåtan kring misstänkte mördaren

 

 

Relaterade ämnen
Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER