Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kvinna misstänkt för gruppvåldtäkt

Tre norska medborgare, en kvinna och två män, har häktats. Foto: TOMAS LEPRINCE
De misstänkta återvände till Norge efter händelsen, men har nu utlämnats till Sverige. Foto: ROBERT BOMAN / BILDBYRÅN

Tre norska medborgare, en kvinna och två män, har häktats, misstänkta för en gruppvåldtäkt i en ort i Värmland, nära den norska gränsen.

De misstänkta återvände till Norge efter händelsen, men har nu utlämnats till Sverige.

– Den har skett utomhus. De (offret och de misstänkta) är bekanta med varandra, säger kammaråklagaren Stefan Wessberg.

Det var i slutet av juli som den grova våldtäkten ska ha ägt rum i en mindre ort i Värmland, nära den norska gränsen. Tre norska medborgare, en kvinna och två män, misstänks grovt ha misshandlat och grovt ha våldtagit sitt offer. De häktades under helgen för brottet.

– Alla inblandade är norrmän och de och målsägande befann sig på tillfälligt besök på den svenska sidan. De här tre norrmännen återvände sedan till Norge. De begärdes utlämnade från Norge och när de väl kom hit begärdes de häktade, berättar kammaråklagaren Stefan Wessberg, som håller i utredningen.

Kvinna häktad för gruppvåldtäkt

Wessberg vill inte gå in på detaljer kring våldtäkten, men säger att den har ägt rum utomhus. Den grova misshandeln och våldtäkten har skett vid samma tillfälle.

– Det är utomhus, säger han.

Misstänkta gärningsmän och offret känner varandra sedan tidigare i någon mån.

 

LÄS OCKSÅ: Jörgen, 39, vill varna för företagets fula metoder

 

– De är bekanta med varandra. Det är allt.

Åklagaren bekräftar att det handlar om en gruppvåldtäkt.

– Ja, alltså, det ligger i sakens natur eftersom alla tre är häktade för våldtäkt Men det behöver inte nödvändigtvis vara så att alla är aktiva. Det kan räcka med att man varit med på platsen och på så sätt är delaktig.

Misstänkta återvände till Norge

Åtal ska formellt vara väckt senast den 25:e augusti. Men det är tveksamt om åklagaren hinner färdigt med utredningen tills dess.

– Vi väntar på kriminalteknisk utredning och liknande. Vissa saker har skickats i väg och det hoppas jag att vi snart får analys på. Det blir kanske någon åtalsförlängning, men inte så mycket mer, avslutar Stefan Wessberg.