Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Två skjutningar på ett dygn – dömd mördare misstänkt

En person sköts ihjäl i en lägnhet i Limmared öster om Borås.
Foto: JOAKIM ERIKSSON
De två männen greps efter en skjutning i Herrljunga som ägde rum dagen efter mordet i Limmared.
Foto: LÄSARBILD
Under tisdagen meddelande kammaråklagare Johan Udén att de två händelserna utreds ihop, mordet i Limmared och mordförsöket i Herrljunga dagen därpå.
Foto: LÄSARBILD

Först sköts en man kallblodigt ihjäl i sitt hem i Limmared. Dagen därpå körde de två misstänkta för mordet av vägen utanför Herrljunga. 

Då hade de enligt polisens hypotes använt samma vapen igen då en känd kriminell skjutits inne i det lilla västgötska samhället. 

– Man vet att det är narkotika inblandat, säger åklagare Johan Udén.

Det var under lördagskvällen den 19 augusti som maskerade män ska ha tagit sig in via balkongen till en lägenhet i Limmared i Tranemo kommun. 

En ung man sköts ihjäl innan gärningsmännen flydde från platsen. 

Kvällen därpå körde en bil av vägen utanför Herrljunga i Västergötland. I bilen färdades två män som nu delgivits misstanke för mordet i Limmared. 

Männen misstänks också för att ha skjutit en känd kriminell man i centrala Herrljunga kort före avkörningen. En av männen är tidigare dömd för ett brutalt rånmord i Göteborg.


LÄS MER: Man skjuten i Herrljunga - kan kopplas till bilkrasch

De två misstänkta för mordet i Limmared den 19 augusti hade redan häktats av Alingsås tingsrätt. Då för en skjutning i Herrljunga dagen därpå.
Foto: SVEN LINDWALL

Kopplas till narkotika

Under tisdagen meddelade kammaråklagare Johan Udén att de två händelserna utreds ihop, mordet i Limmared och mordförsöket i Herrljunga dagen därpå. 

Enligt uppgift till GT är arbetshypotesen att ett vapen som hittades efter gripandet i Herrljunga också kan knytas till mordet i Limmared dagen före.

- Vi har två män delgivna misstanke om mord och det är de två som sitter häktade för Herrljunga, säger åklagaren Johan Udén. 

Vid 18-tiden på måndagskvällen anhölls också en kvinna misstänkt för medhjälp till mord i Limmared. Hon är, enligt åklagaren, skäligen misstänkt för brottet - alltså den lägre graden av misstanke.

Hennes advokat Jan Elgmark vill inte meddela hennes inställning till anklagelserna.

– Jag säger ingenting, säger Elgmark.

Ulrik Smedberg företräder en av de två häktade för Herrljungaskjutningen som nu också misstänks för inblandning i Limmaredsmordet.

Nekar till brott

Han säger att den formella misstanken rör mord alternativt medhjälp till mord när det kommer till hans klient - som nekar till brott.

– Han är förvånad över anklagelsen och han förnekar brott, säger Ulrik Smedberg.

Den andre mannen, som tidigare avtjänat ett längre fängelsestraff för mord, företräds av advokaten Fredrik Kron.

– Brott förnekas, säger Kron.