Mannen åtalas misstänkt för att ha lurat med sig en kvinna från östeuropa med löfte om att gifta sig med henne. Istället tvingade han henne till prostitition och misshandlade henne, enligt åtalet. Foto: POLISENMannen åtalas misstänkt för att ha lurat med sig en kvinna från östeuropa med löfte om att gifta sig med henne. Istället tvingade han henne till prostitition och misshandlade henne, enligt åtalet. Foto: POLISEN
Mannen åtalas misstänkt för att ha lurat med sig en kvinna från östeuropa med löfte om att gifta sig med henne. Istället tvingade han henne till prostitition och misshandlade henne, enligt åtalet. Foto: POLISEN
Bordellen i Tyskland där mannen ska ha lämnat av den unga kvinnan på vägen till Sverige. Foto: POLISENBordellen i Tyskland där mannen ska ha lämnat av den unga kvinnan på vägen till Sverige. Foto: POLISEN
Bordellen i Tyskland där mannen ska ha lämnat av den unga kvinnan på vägen till Sverige. Foto: POLISEN

Kvinna lovades giftermål – såldes under dödshot

Publicerad

En man i 20-årsåldern från Trollhättan åtalas misstänkt för bland annat människohandel och misshandel.

Målsägande är en ung kvinna som han lurat till Sverige efter att ha lovat henne äktenskap och arbete.

I stället blev hon prostituerad under dödshot, enligt åtalet.

Förra sommaren lockade den huvudåtalade med sig den unga kvinnan från ett östeurpeiskt land.

På väg mot Sverige ska han ha misshandlat henne och därefter lämnat in henne på en bordell i Tyskland. Mannen tog pengarna hon fick som betalning av de 30-40 sexköparna.

Efter att den unga kvinnan fått uppsöka sjukhus efter svåra blödningar i underlivet gick färden vidare mot Trollhättan där mannen bodde – tillsammans med sin hustru. Utöver den unga kvinnan inhystes också fyra tiggare i tvårummaren.

Såldes till kompisarna

Väl framme i Trollhättan ska den åtalade mannen förstört den unga kvinnans id-handlingar, dödshotat henne och hennes bror för att tvinga henne att ha sex mot betalning. Det var mannens bekanta som köpte sex för 500 kronor per gång, enligt åtalet.

– Han har sålt kvinnan till en begränsad krets personer som han har kontakt med. Hon har inte gått på gatan eller bjudits ut på nätet, säger vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand vid internationella åklagarkammaren i Göteborg, till TT.

Det handlar om sex till åtta personer ur den åtalades vänkrets som ska ha köpt sex. Några av dem är medåtalade.

Efter några månader i Sverige ska den huvudåtalade sagt att han skulle sälja den unga kvinnan till en annan person. Då flydde kvinnan en dag i januari och så småningom kom hennes berättelse till polisens kännedom.

Träffades via Facebook

I förhör har den unga kvinnan berättat att hon fick kontakt med den misstänkte via Facebook. Hon lämnade ifrån sig sitt nyfödda barn till sociala myndigheter i hemlandet för att följa med mannen till Sverige.

– Han sa att vi skulle gifta oss och få det bra i Sverige, berättar hon.

I stället hamnade hon på bordellen i Tyskland där hon fick en allvarlig blödning i underlivet och fick uppsöka sjukhus. Mannen lovade köra henne tillbaka till hemlandet, men istället gick färden till Trollhättan.

– Där lämnades jag över till hans fru, berättar hon vidare för utredarna.

I Sverige dödshotade den misstänkte och hotade också att döda hennes bror i hemlandet.

"Slagit sig själv"

Utredarna har bland annat kunnat följa den misstänktes resande genom Europa.

Åtalet är väckt i Vänersborgs tingsrätt. Mannen åtalas för människohandel alternativt koppleri och misshandel.

Åklagare Thomas Ahlstrand har begärt att han ska utvisas.

I samma åtal är också två män anklagade för köp av sexuella tjänster. Den ene av dem anklagas också för att smugglat in ett stort parti cigaretter.

– Man kan inte utesluta att det blir fler åtal mot kunder, även om jag inte ser några just nu, säger Thomas Ahlstrand till TT.

Den huvudmisstänkte nekar till alla brott. Vad gäller de dokumenterade skadorna på den unga kvinnan, säger han:

– Hon måste ha slagit sig själv.

Senaste nytt från Västsverige i GT:s mobilapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android

Relaterade ämnen
Björn Lindsten
Björn Lindsten

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER