Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kvinna låg död i sin bostad – hemtjänstpersonal avstängd

En kvinna som skulle haft hemtjänst hittades död i sin lägenhet i Angered efter att några grannar slagit larm om lukt från hennes lägenhet. Foto: NORA LOREK
Angela Madsén Jonsson, sektorchef för äldreomsorgen inom stadsdelen Angered. Foto: SVT Nyheter Väst

En kvinna som skulle haft hemtjänst hittades död i sin lägenhet i Angered efter att några grannar slagit larm om att det luktade därifrån.

Nu har fem personer inom hemtjänsten stängts av och en av varslats om uppsägning, rapporterar SVT Nyheter Väst.

– Vi har anledning att tro att personalen brustit i sitt uppdrag, säger Angela Madsén Jonsson, sektorchef äldreomsorgen inom stadsdelen till SVT.

Det var i början av juni i år som kvinnan hittades död i sin lägenhet i Angered. Då hade grannar till kvinnan kontaktat trygghetsjouren efter att de känt en lukt från lägenheten, enligt SVT.

Trygghetsjouren kontaktade i sin tur polisen som tog sig in i lägenheten.

Enligt en avvikelserapport hade kvinnan legat död i lägenheten ”en period”.

Dödsfallet utreds

Nu ska det utredas om hemtjänsten missat att besöka kvinnan.

– Vi har anledning att tro att personalen har brustit i sitt uppdrag, säger Angela Madsén Jonsson, sektorchef för äldreomsorgen inom stadsdelen Angered till SVT Nyheter Väst.

Anledningen till att hemtjänstpersonal brustit i sitt uppdrag är att kvinnan skulle haft tillsyn av hemtjänsten en gång i veckan, men då hon hittats död har hon troligen legat där betydligt längre än så.

Nu har fem personer inom hemtjänsten i Angered stängts av med anledning av händelsen.

De avstängda är upprörda

En av dem fem som nu är avstängda är enligt Madsén i högre grad ansvarig för de eventuella fel som begåtts. Den personen har därför varslats om avsked.

Enligt fackförbundet är de anställda upprörda över avstängningen.

– De är förvånade över att just de har stängts av då de ingår i en stor arbetsgrupp. De är förskräckta och förtvivlade, säger Anna Skarsjö, avdelningsordförande Kommunal väst, till SVT.

Stadsdelen Angered har nu startat en lex Sarah-utredning som syftar att bringa klarhet i vilka fel som kan ha begåtts i tillsynen av kvinnan. Ett personalärende har också inletts, vars resultat kommer att avgöra de anställdas framtid.

Enligt polisen finns inge misstankar om brott bakom själva brottsfallet.