Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kvinna klädde på sin kanin kläder och blöja

Kaninen på bilden har ingenting med texten att göra. Foto: Roger Vikström

En kvinna i Göteborg döms till djurförbud för att ha plågat sin kanin till döds.

Kvinnan hade först klätt kaninen kläder och en blöja.

Och sedan spänt fast djuret i en rullstol.

Det var i maj i år som den kraftigt vanvårdade kaninen behövde avlivas.

Kvinnan i 40-årsåldern hade misshandlat kaninen grovt. Hon tvingade på den flera lager kläder och en blöja. Därefter spändes kaninen fast hårt i en rullstol.

Polisen fick omedelbart omhänderta kaninen och föra den till veterinär. Där konstaterades att djuret hade magrat rejält och att det hade frätskador på huden av urinen som samlats i blöjan.

Tårna vred sig

Dessutom var kaninens klor kraftigt förvuxna – med följden att tårna vridit sig. Kaninen var så plågad av skadorna att den alltså fick avlivas.

Till länsstyrelsen i Västra Götaland har kvinnan sagt att hon och kaninen hade ett väldigt snällt förhållande. Hon säger att hon var rädd att någonting skulle hända djuret och att hon därför var på sin vakt när hon var ute och gick med kaninen. Kvinnan ska också ha tränat på att försvara kaninen.

Frätskadorna förklaras med att kvinnan smörjt in sin kanin med en hudkräm som var för stark.

Förbjuds att ha hand om djur

Länsstyrelsen dömer nu kvinnan till djurförbud. De skriver i sin bedömning att hon saknar förmåga att ha hand om djur i enlighet med djurskyddslagstiftningen. Kvinnan förbjuds både att ha hand om djur och att skaffa nya djur.

Så sent som för några veckor sedan skrev GT om en annan person som dömts till djurförbud. Då handlade det om en hästägare som tagit så illa hand om sin häst att djuret dog i sin egen avföring.

– Om man utsätter ett djur för ett så pass allvarligt lidande fast han är väl medveten om att det behöver göras någonting då har man inte förmågan att se vad ett djur behöver och då är ett djurförbud en väg att gå, sa länsveterinär Maria Nylén då.