Kvinna kidnappades av ökända vägpirater

Vägpirater tvingade kvinnan att stanna och beordrade henne att köra till en bankomat. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.
Foto: Thomas Friström
Nu går polisen ut med sin hittills skarpaste varning när det gäller vägpiraterna.
Foto: Per Wissing
GT:s reporter Christer El-Mochantaf pratar med misstänkta vägpirater vid Spekeröd rastplats längs E6 nära Stenungsund. Från 2014.
Foto: Robin Aron

Vägpirater i Värmland kidnappade en kvinna och tvingade henne till en bankomat innan de rånade henne.

Nu går polisen ut med sin hittills skarpaste varning när det gäller vägpiraterna.

– Nu har det skruvats upp ett antal snäpp. Vi har riktiga problem om detta fortsätter, säger Stefan Wickberg, presstalesman vid polisen i Värmland.

Det var på lördagsförmiddagen som en kvinna stoppades längs E45 i höjd med Grums. Mannen vägrade flytta sig från vägen och när kvinnan stannade tvingade han sig in i hennes bil och beordrade henne att köra till en bankomat.

Samtidigt som kvinnan körde mot bankomaten förföljdes hon av mannens två kumpaner i en bakomvarande bil.

– Hon befann sig i ett riktigt utsatt läge. Det är därför vi känner att vi måste informera människor om den här händelsen. Folk har rätt att få veta att det här har inträffat, säger Stefan Wickberg, presstalesman vid polisen i Värmland.

"Skruvats upp"

Efter att kvinnan tagit ut pengar tyckte mannen att han behövde mer – och kvinnan tvingades till ett andra uttag innan han blev nöjd. Efter händelsen försvann de tre männen i den efterföljande bilen.

Polisen har flera gånger tidigare varnat för vägpiraternas härjningar. Men de ser också extra allvarligt på lördagens händelse.

– Nu har det skruvats upp ett antal snäpp. Vi har riktiga problem om det här fortsätter, konstaterar Stefan Wickberg.

"Finns en gräns"

Polisen känner sig också tvungna att ännu en gång uppmana människor att aldrig stanna för folk som vinkar efter hjälp längs vägen.

– Det blir så svårt för att i andra änden kan det finnas anledning till att stanna. Det kan ju vara någon som skadad på riktigt och håller på att förblöda som verkligen behöver hjälp, säger Stefan Wickberg och fortsätter:

– Det här är inte lätt. Men vårt grundtips är ändå att inte stanna men att så fort som möjligt larma polis. Har man möjlighet att larma när man kommit i väg så vill vi verkligen veta om vad som hänt. Vi måste ha en chans att få fatt på dem. Oavsett om vi har en polisiär anledning att ingripa så vill vi kartlägga de här personerna ända in i märgen.

Händelsen från i lördags är rubricerad av polisen som olaga frihetsberövande och utpressning.

– Det finns en gräns så att säga. Så här får det bara inte gå till, säger Stefan Wickberg.

VÄGPIRATERNAS METODER – OCH SÅ SKYDDAR DU DIG

Den röda tråden genom de flesta av vägpiraternas aktiviteter är att de försöker sälja eller använda sig av falskt guld för att få ekonomisk vinning. Detta påstådda guld beskrivs av polisen som lättare falskt material av metall, ibland även av samma plasttyp som man gör guldfärgade ramar av. Smyckesbedragare lurar även varje sommar till sig stora summor av trafikanter, på senare tid har de blivit både fräckare och mer aggressiva, genom rena försäljningar av sitt "guld" - som i princip alltid är falskt.

GULDBYTAR-METODEN

■ Ett knep de vägpirater som beskrivs som "guldbytare" använder sig av är att de hänger på ett värdelöst halsband på någon - gärna en äldre kvinna - och samtidigt stjäl ett riktigt. Guldbytarna närmar sig alltså på ett trevligt och gemytligt sätt, så att det kommer nära en person, men stjäl sedan med fingerfärdighet de äkta guldsmycken som du har runt halsen.

SÅ SKYDDAR DU DIG:

"Avbryt medan de hänger på dig smyckena. Bekymret är att de går på äldre och människor som har svårare att freda sig. Det är en signal till oss andra som står bredvid och kanske ser det här att intervenera och försöka avstyra. Själva syftet med att hänga på någon ett guldsmycke kan vara att sälja det. Men det finns nog ganska mycket som talar för att när man sedan plockar bort det så plockar man bort det där äkta guldsmycket också. Det är syftet med hela upplägget", säger Erik Nord, chef för polisområde Storgöteborg.

"BEHÖVER HJÄLP"-METODEN

■ En av de mest cyniska metoderna som vägpiraterna använder sig av är att man flaggar in bilar längs med de stora lederna runtom i Västsverige. När någon stannar för att hjälpa personerna som ser ut att vara i nöd kan det bli ett ödesdigert beslut. I vissa fall har personer blivit knivrånade, i andra fall lurade på pengar och ofta går stoppet ut på att lura någon att köpa falskt guld - eller att byta guldet mot värdesaker som bensindunkar, pengar eller liknande.

SÅ SKYDDAR DU DIG:

"Genom att hålla sig informerad om tillvägagångssättet och inte köpa allt som folk försöker slå i en. Lämna inte några pengar eller ta emot några skuldkvitton. Ring polisen om det är någon som står längs med vägen och sysslar med det här. Förmodligen är det bluff rätt igenom", säger Erik Nord.

VANSINNES- SMITNINGAR

■ En polisman ur tjänst konfronterade förra sommaren vägpirater som handlade med falskt guld utanför den här matbutiken i Falkenberg. Då försökte de köra över honom.

SÅ SKYDDAR DU DIG:

"Som alltid när man ser brottslighet så är det upp till var och en att bestämma om man vill ingripa. Men man ska tänka sig för innan man sätter sig i en situation som kan bli våldsam. Även om det ser ut som att det är en ensam person så kan det vara flera i närheten som sluter upp. Därför bör man vara försiktig och värdera varje situation för sig", säger Erik Nord.

TROJANSKA HÄST-METODEN

■ Europol varnade nyligen för en ny typ av vägpirater som slår till genom den så kallade "trojanska hästmetoden". Vägpiraterna gömmer sig i en låda som skickas med frakt i lastbil. När lastbilen är ute på motorvägarna tar sig piraterna ur sin låda och stjäl de övriga produkterna i lastbilen. Sedan hindrar annat fordon trafiken så att lastbilen får sakta ner - medan de i lastutrymmet skär sig ut och kan fly.

SÅ SKYDDAR DU DIG:

"Det här är jättesvårt att skydda sig mot. Det säger en del om att de är villiga att ta stora risker. Det tyder på en viss form av desperation. Jag har till och med sätt videoinspelningar på när de har kört ikapp lastbilar som har rullat och tagit sig in i dem trots att lastbilschauffören kör", säger Erik Nord.