Vägpirater tvingade kvinnan att stanna och beordrade henne att köra till en bankomat. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Thomas FriströmVägpirater tvingade kvinnan att stanna och beordrade henne att köra till en bankomat. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Thomas Friström
Vägpirater tvingade kvinnan att stanna och beordrade henne att köra till en bankomat. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Thomas Friström
Nu går polisen ut med sin hittills skarpaste varning när det gäller vägpiraterna. Foto: Per WissingNu går polisen ut med sin hittills skarpaste varning när det gäller vägpiraterna. Foto: Per Wissing
Nu går polisen ut med sin hittills skarpaste varning när det gäller vägpiraterna. Foto: Per Wissing
GT:s reporter Christer El-Mochantaf pratar med misstänkta vägpirater vid Spekeröd rastplats längs E6 nära Stenungsund. Från 2014. Foto: Robin AronGT:s reporter Christer El-Mochantaf pratar med misstänkta vägpirater vid Spekeröd rastplats längs E6 nära Stenungsund. Från 2014. Foto: Robin Aron
GT:s reporter Christer El-Mochantaf pratar med misstänkta vägpirater vid Spekeröd rastplats längs E6 nära Stenungsund. Från 2014. Foto: Robin Aron

Kvinna kidnappades av ökända vägpirater

Publicerad

Vägpirater i Värmland kidnappade en kvinna och tvingade henne till en bankomat innan de rånade henne.

Nu går polisen ut med sin hittills skarpaste varning när det gäller vägpiraterna.

– Nu har det skruvats upp ett antal snäpp. Vi har riktiga problem om detta fortsätter, säger Stefan Wickberg, presstalesman vid polisen i Värmland.

Det var på lördagsförmiddagen som en kvinna stoppades längs E45 i höjd med Grums. Mannen vägrade flytta sig från vägen och när kvinnan stannade tvingade han sig in i hennes bil och beordrade henne att köra till en bankomat.

Samtidigt som kvinnan körde mot bankomaten förföljdes hon av mannens två kumpaner i en bakomvarande bil.

– Hon befann sig i ett riktigt utsatt läge. Det är därför vi känner att vi måste informera människor om den här händelsen. Folk har rätt att få veta att det här har inträffat, säger Stefan Wickberg, presstalesman vid polisen i Värmland.

"Skruvats upp"

Efter att kvinnan tagit ut pengar tyckte mannen att han behövde mer – och kvinnan tvingades till ett andra uttag innan han blev nöjd. Efter händelsen försvann de tre männen i den efterföljande bilen.

Polisen har flera gånger tidigare varnat för vägpiraternas härjningar. Men de ser också extra allvarligt på lördagens händelse.

– Nu har det skruvats upp ett antal snäpp. Vi har riktiga problem om det här fortsätter, konstaterar Stefan Wickberg.

"Finns en gräns"

Polisen känner sig också tvungna att ännu en gång uppmana människor att aldrig stanna för folk som vinkar efter hjälp längs vägen.

– Det blir så svårt för att i andra änden kan det finnas anledning till att stanna. Det kan ju vara någon som skadad på riktigt och håller på att förblöda som verkligen behöver hjälp, säger Stefan Wickberg och fortsätter:

– Det här är inte lätt. Men vårt grundtips är ändå att inte stanna men att så fort som möjligt larma polis. Har man möjlighet att larma när man kommit i väg så vill vi verkligen veta om vad som hänt. Vi måste ha en chans att få fatt på dem. Oavsett om vi har en polisiär anledning att ingripa så vill vi kartlägga de här personerna ända in i märgen.

Händelsen från i lördags är rubricerad av polisen som olaga frihetsberövande och utpressning.

– Det finns en gräns så att säga. Så här får det bara inte gå till, säger Stefan Wickberg.

Johan Sköld
Johan Sköld

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER