"KIDNAPPADES". Här, vid Härlanda Tjärn i Göteborg, ska den västsvenska småbarnsmamman ha hittats i september förra året efter att ha varit försvunnen. Hon påstod att hon blivit kidnappad, och åtalas nu för sina lögner. Foto: Anders Ylander
"KIDNAPPADES". Här, vid Härlanda Tjärn i Göteborg, ska den västsvenska småbarnsmamman ha hittats i september förra året efter att ha varit försvunnen. Hon påstod att hon blivit kidnappad, och åtalas nu för sina lögner. Foto: Anders Ylander

Kvinna "kidnappades" – åtalas för att ha ljugit

Publicerad

Småbarnsmamman från Västsverige väckte förra hösten stor uppmärksamhet när hon misstänktes ha blivit kidnappad.

Nu står hon själv åtalad för att själv ha iscensatt den påstådda kidnappningen.

Det var i september förra året som den småbarnsmamman från en ort i Västsverige föranledde ett stort sökpådrag. Hon försvann spårlöst torsdagen den 13 september och både polisen och Missing people inledde ett omfattande sökande. Länskriminalpolisen kopplades in och händelsen rubricerades som människorov.

Några dagar senare, sent på kvällen lördagen den 15 september, hittades småbarnsmamman vid liv -  i Göteborg. Även efter det fortsatte polisens förundersökning om människorov.

Nu åtalas småbarnsmamman för falsk tillvitelse i två fall och falskt larm. Enligt åtalet begav sig småbarnsmamman till Göteborg och höll sig undan, trots att hon visste att polis och anhöriga sökte efter henen och misstänkte att hon blivit bortrövad.

"Polismyndigheten har i detta arbete med att söka efter henen lagt ned mycket stora resurser i onödan", står det i åtalet.

Pekade ut ex-maken

Enligt åtalet har småbarnsmamman "sanningslöst i polisförhör påstått att hon blivit bortrövad". Hon ska också ha pekat ut ex-maken som den skyldige till den påstådda kidnappningen.

GT skrev förra hösten att småbarnsmamman tio dagar före försvinnandet hade gjort en polisanmälan om misshandel och olaga hot - något som hon nu också åtalas för. Enligt åtalet har småbarnsmamman i förhören som gjordes i samband med anmälan uppgett att ex-maken anstiftat en okänd man att misshandla och hota henne. Hon ska ha visat upp skador och även hotfulla sms som hon mottagit. Enligt åtalet skickade hon själv de hotfulla sms:en till sin telefon.

Enligt åtalet har småbarnsmamman och ex-maken en vårdnadstvist.

Falsk tillvitelse kan ge fängelse i högst två år. Om brottet bedöms som ringa kan det ge böter eller fängelse i högst sex månader.

Falskt larm kan ge fängelse i högst ett år eller böter, men anses brottet vara grovt kan det ge fängelse i upp till fyra år.

Adrianna Pavlica
Adrianna Pavlica

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER