Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kvinna "kidnappades" – åtalas för att ha ljugit

"KIDNAPPADES". Här, vid Härlanda Tjärn i Göteborg, ska den västsvenska småbarnsmamman ha hittats i september förra året efter att ha varit försvunnen. Hon påstod att hon blivit kidnappad, och åtalas nu för sina lögner.
Foto: Anders Ylander

Småbarnsmamman från Västsverige väckte förra hösten stor uppmärksamhet när hon misstänktes ha blivit kidnappad.

Nu står hon själv åtalad för att själv ha iscensatt den påstådda kidnappningen.

Det var i september förra året som den småbarnsmamman från en ort i Västsverige föranledde ett stort sökpådrag. Hon försvann spårlöst torsdagen den 13 september och både polisen och Missing people inledde ett omfattande sökande. Länskriminalpolisen kopplades in och händelsen rubricerades som människorov.

Några dagar senare, sent på kvällen lördagen den 15 september, hittades småbarnsmamman vid liv -  i Göteborg. Även efter det fortsatte polisens förundersökning om människorov.

Nu åtalas småbarnsmamman för falsk tillvitelse i två fall och falskt larm. Enligt åtalet begav sig småbarnsmamman till Göteborg och höll sig undan, trots att hon visste att polis och anhöriga sökte efter henen och misstänkte att hon blivit bortrövad.

"Polismyndigheten har i detta arbete med att söka efter henen lagt ned mycket stora resurser i onödan", står det i åtalet.

Pekade ut ex-maken

Enligt åtalet har småbarnsmamman "sanningslöst i polisförhör påstått att hon blivit bortrövad". Hon ska också ha pekat ut ex-maken som den skyldige till den påstådda kidnappningen.

GT skrev förra hösten att småbarnsmamman tio dagar före försvinnandet hade gjort en polisanmälan om misshandel och olaga hot - något som hon nu också åtalas för. Enligt åtalet har småbarnsmamman i förhören som gjordes i samband med anmälan uppgett att ex-maken anstiftat en okänd man att misshandla och hota henne. Hon ska ha visat upp skador och även hotfulla sms som hon mottagit. Enligt åtalet skickade hon själv de hotfulla sms:en till sin telefon.

Enligt åtalet har småbarnsmamman och ex-maken en vårdnadstvist.

Falsk tillvitelse kan ge fängelse i högst två år. Om brottet bedöms som ringa kan det ge böter eller fängelse i högst sex månader.

Falskt larm kan ge fängelse i högst ett år eller böter, men anses brottet vara grovt kan det ge fängelse i upp till fyra år.