Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinna jobbade som läkare – saknade svensk legitimation

Dagens tre största inrikesnyheter
En kvinna åtalas för brott mot patientsäkerhetslagen, efter att ha jobbat som läkare utan legitimation. Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Socialstyrelsen förbjöd en kvinna att arbeta som läkare – trots det har hon på egen hand genomfört gynekologiska undersökningar på en privat vårdcentral i östra Göteborg. 

Nu åtalas hon, rapporterar GP

– En av patienterna har berättat att kvinnan sålt mediciner vid sidan av, säger åklagare James von Reis till tidningen.

Den åtalade kvinnan har en utländsk utbildning, skriver GP, men saknade svensk läkarlegitimation. Kvinnan påbörjade en provtjänstgöring för att få legitimationen, men eftersom tjänstgöringen aldrig avslutades förbjöd Socialstyrelsen henne från att arbeta som läkare.

Ändå fick hon anställning på en privat vårdcentral i östra Göteborg där hon självständigt genomfört gynekologiska undersökningar och signerat patientjournaler. Det skriver GP.

Vårdcentralen stängdes i februari i år efter att Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd upptäckt flera allvarliga brister. 

Barn felvaccinerade och omskurna

En granskning som SVT Väst gjorde vid samma tidpunkt visade att vårdcentralen felvaccinerat 89 barn och även utfört omskärelser, som inte ingår i landstingets barnavård, och registrerat dem som vanliga vårdcentralbesök för att få pengar från regionen.

Kvinnan som verkat utan läkarlegitimation åtalas nu för brott mot patientsäkerhetslagen, rapporterar GP.

– En av patienterna har berättat att kvinnan sålt mediciner vid sidan av. Det var mediciner som inte fanns i Sverige men som ”läkaren” förklarade var mycket bättre än de som gick att köpa här, säger åklagare James von Reis till tidningen.

Om hon döms, riskerar kvinnan böter eller fängelse i högst ett år.