Kvinna försökte sälja leopardpläd – åtalas

Kvinna försökte sälja leopardpläd på Blocket. Det skulle hon inte ha gjort. Nu är hon åtalad för artskyddsbrott.

En kvinna i 80-årsåldern i Karlstad sålde sin 50-åriga leopardpläd på internetsajten Blocket för 12 000 kronor.

Det skulle hon inte ha gjort.

Nu är hon åtalad för artskyddsbrott.

Det var under tiden den sjätte till den åttonde november 2012 som den 165 gånger 100 centimeter stora pläden låg ute på Blocket. Rubriken var "äkta somalisk leopardpläd" och priset på rariteten var 12 000 kronor.

Enligt svensk lag är det olagligt att handla med djur som är skyddade, vilket somalisk leopard är, och det var Jordbruksverket som larmade polisen om försöket med den olagliga försäljningen. Det spelar ingen roll att det handlar om skinn som ålderbestämts till 50-talet.

Ung flicka

I förhör har kvinnan berättat om hur hon kom över leopardskinnet när en ung flicka kom in den pälsbutik som kvinnan jobbade i, för över 50 år sedan. Flickan ville få en leopardpäls omsydd, vilket var tveksamt eftersom skinnet var så slitet och att det därför inte skulle räcka till en ny päls. Då köpte kvinnan pälsen av flickan för 400 kronor. För att sy en pälskappa krävs det fem leoparder.

Kvinnan funderade länge på vad hon skulle sy om pälsen till och det blev till slut en pläd. Hon har hela tiden vetat att pläden varit ömtålig och hon har endast bytt tyg på plädens baksida.

På Jordbruksverkets hemsida finns listan på de djur som skyddas enligt lag, som den här leoparden, som dock inte är en somalisk leopard.

Kvinnan förnekar att hon gjort sig skyldig till artskyddsbrott men försvarar sig med att hon handlat i god tro och hon skulle aldrig ha haft ute den till försäljning om hon vetat om hur lagstiftningen ser ut. Hon har därför nekat acceptera ett strafföreläggande och nu får fallet avgöras i domstol.

Den aktuella lagstiftningen kom till på mitten av 1970-talet och det är bara om exemplar är äldre än från den 3 mars 1947 som undantag kan göras om föremålet har ett CITES-intyg, utfärdat av Jordbruksverket. Detta hade inte den aktuella leopardpläden.

FAKTA

Det är förbjudet att köpa, erbjuda sig att köpa, att förvärva för kommersiella ändamål, att för kommersiella ändamål för allmänheten förevisa, att använda i vinstsyfte och att försälja, att inneha för försäljning, att saluföra eller att för försäljning transportera exemplar som är skyddade.

Undantag kan endast göras för exemplar som är äldre än 3 mars 1947 om Jordbruksverket ett CITES-intyg.