Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinna får böter – trots osynligt koppel

En kvinna får 2 000 kronor i böter efter att ha haft sin hund okopplad i Kosterhavets nationalpark.
Foto: PRODUKTBILD

En kvinna får 2 000 kronor i böter efter att ha haft sin hund okopplad i Kosterhavets nationalpark.

Men kvinnan nekar till brott och menar att hon hade ett osynligt koppel på sin hund. Det skriver Bohusläningen.

– Den här kvinnan menar att hon har haft ett mentalt koppel på sin hund. Men hur långt är ett mentalt koppel, det syns ju inte. Är det 3 eller 15 meter. Så klart måste man ju ha sin hund kopplad med ett fysiskt koppel som syns, säger kammaråklagare Maria Johansson, till tidningen.

Under sommaren besökte den turistande kvinnan en ö i Bohuslän som tillhör Kosterhavets nationalpark. Väl på ön lät hon sin hund springa lös.

Men enligt lag måste hundar vara kopplade på nationalparkens område. En tillsyningsman blev vittne till händelsen och bad kvinnan att koppla hunden.

– Han berättade vilka regler och föreskrifter som gäller. Lite senare såg han kvinnan med sin hund igen. Och hunden var inte kopplad då heller, i alla fall inte med ett koppel som han kunde se, säger Maria Johansson.

Döms till böter

Kvinnan ska ha struntat i att koppla hunden och blev i stället polisanmäld.

Hon har nu dömts till 2 000 kronor i böter för förseelse mot områdesskydd, skriver Bohusläningen.

Kammaråklagare Maria Johansson vid nationella åklagaravdelningen vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål har haft hand om ärendet. Hon menar att situationen hade kunnat lösas utan böter.

– Hade hon bara lyssnat på tillsyningsmannen som gav henne en första chans att koppla sin hund hade allt varit ur världen,

– Att säga att man har ett mentalt koppel går inte. Det går inte heller att hänvisa till allemansrätten eller Naturvårdsverkets föreskrifter. Där finns inte heller utrymme för egna tolkningar av lagen som gäller koppeltvång på hundar, säger Maria Johansson till tidningen.

Senast för några år sedan fick en hundägare samma bötesbelopp för sin okopplade hund på samma område, berättar Maria Johansson för Bohusläningen.

Nekar till brott

Hundägaren nekar dock till brott.

– Min hund gick som mest två meter i från mig. Men jag har ingen lust att ens kommentera det här, det är så fånigt. Jag vet att det finns föreskrifter som gäller men vi har helt enkelt tolkat dem olika, säger hon i förhör.