Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kvinna dog – sökte vård efter covid-vaccinering

I början av oktober pausades Modernas vaccin för personer födda 1991 och senare på grund av risken för biverkningar.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALEX LJUNGDAHL

En patient som uppsökte akutmottagningen i Trollhättan efter att ha insjuknat efter sin vaccination mot covid-19 skickades hem.

Kort senare avled patienten i vad vården nu har konstaterat var en ”ovanligt snabb och fatal koagulationsrubbning”.

– Det här är givetvis en katastrof för den drabbade individen, säger chefläkare Britt-Marie Lundgren.

Nu har NU-sjukvården gjort en lex Maria-anmälan om händelsen.

Patienten uppsökte akuten i Trollhättan efter att denne insjuknat efter sin vaccination mot covid-19 i april i år. Det handlade om en frisk kvinna i 70-årsåldern som fått Astra Zenecas vaccin, har Bohusläningen tidigare rapporterat.

Vårdpersonalen bedömde dock inte kvinnan som allvarligt sjuk och skickade hem henne.

När patienten kort senare kom tillbaka till akuten – i ett mycket sämre tillstånd – så gick inget att göra och patienten avled.

”Patienten blev snabbt försämrad efter besöket på akuten och fick söka åter och då med en svår koagulationspåverkan som snabbt ledde till att patienten avled”, står det i NU-sjukvårdens Lex Maria-anmälan.

Blodproppar i hjärnan

Vården har senare konstaterat att de symptom som patienten uppvisade vid det första besöket på akuten i själva verket bara var början på en snabb och dödlig koagulationsrubbning. Kvinnan avled av blödningar och blodproppar i hjärnan.

Sjukvården bedömer att det kvinnan drabbades av var en mycket ovanlig biverkan av vaccinet.

– Den här patienten har dött av en komplikation till följd av vaccinet. När det kommer ett helt nytt vaccin för en helt ny sjukdom så anser jag att det är viktigt att alla risker med ett sådant vaccin utreds på nationell basis. Det bör inte utredas enbart av ett enskilt sjukhus. Det är delvis därför som jag har gjort den här anmälan, säger Britt-Marie Lundgren, chefläkare inom NU-sjukvården.

NÄL i Trollhättan.
Foto: LENNART REHNMAN

Hon fortsätter:

– Sen vill vi också att det ska utredas om vi hade kunnat göra något annorlunda. Finns det rutiner som borde ha funnits på plats redan när vaccineringen startade, exempelvis.

Hur ser ni på att patienten skickades hem efter sitt första besök på akuten?

– Det är en av frågorna som IVO får titta på. Hur tidigt skulle man kunna ha noterat en allvarlig biverkan och hur tidigt skulle man kunna ha misstänkt det? Sen är det dessvärre så att om en kraftig koagulationsrubbning väl har satts i gång så finns det ingen effektiv behandling mot det, säger Lundgren och fortsätter:

– Det här är givetvis en katastrof för den drabbade individen. Det är en person som inte har varit sjuk som tar en vaccindos som man rekommenderar alla.

”Måste fortsätta vaccinera oss”

Samtidigt vill Britt-Marie Lundgren understryka att vaccinationerna mot covid-19 måste fortsätta.

– Vi måste fortsätta vaccinera oss för att få bukt på pandemin. Eftersom det är så viktigt att hela befolkningen är vaccinerad måste man noggrant undersöka vad som hänt. 

I ett mejl till Bohusläningen skriver Ebba Hallberg, gruppchef på enheten för läkemedelssäkerhet på Läkemedelsverket, att den aktuella biverkningen är mycket ovanlig.

”Det finns ett par inrapporterade dödsfall där det finns en sannolik koppling mellan Vaxzevria (Astra Zenecas vaccin mot covid-19) och den mycket sällsynta biverkningen som innebär ett lågt antal blodplättar och blodpropp samtidigt”.


Se även:

Storbritannien godkänner världens första coronapiller

Kan ändra spelplanen i kampen mot Covid-19.