Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kvinna död efter att ha fått Astras vaccin – samband utreds

En kvinna i 70-årsåldern har avlidit efter att ha fått Astra Zenecas coronavaccin.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Nu utreder Läkemedelsverket om det finns ett samband mellan de blodproppar som kvinnan drabbades av och vaccinet. Det rapporterar SVT Nyheter.
Foto: KATIA CHRISTODOULOU / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

En Västsvensk kvinna i 70-årsåldern har avlidit kort efter att hon fått Astra Zenecas coronavaccin Vaxzevria. Det rapporterar SVT Nyheter

Nu utreder Läkemedelsverket om det finns ett samband mellan dödsfallet och vaccinet. 

Enligt kvinnans anhöriga var hon fullt frisk och pigg, uppger SVT, men några dagar efter att hon fått Astra Zenecas vaccin insjuknade hon. 

Kvinnan drabbades av både blodpropp och låga nivåer av blodplättar – en sjukdomsbild som stämmer överens med de ovanliga biverkningar kopplade till Astras vaccin som tidigare rapporterats in. 

Trots intensivvård gick kvinnans liv inte att rädda. I förra veckan avled hon på Norra Älvsborgs Länssjukhus i Trollhättan, skriver SVT.

Finns möjlig koppling

Dödsfallet har därefter anmälts till Läkemedelsverket.

– Jag kan bekräfta att vi fått in ytterligare en rapport om ett misstänkt dödsfall kopplat till vaccinering under förra veckan, skriver Veronica Arthurson, enhetschef på Läkemedelsverket, i ett sms till SVT Nyheter Väst.

Den Europeiska läkemedelsmyndigheten har tidigare slagit fast att det finns en möjlig koppling mellan Astras vaccin och biverkningar som blodproppar. 

Myndigheten har samtidigt kommit fram till att ”nyttan är större än riskerna” och att de misstänkta fallen främst rört yngre personer. 

Biverkningar med Vaxzevria

Mycket vanliga (kan förekomma hos fler än 1 av 10 användare)

- ömhet, smärta, värmekänsla, klåda eller blåmärke där injektionen ges

- trötthet eller allmän sjukdomskänsla

- frossa eller känna sig febrig

- huvudvärk

- illamående

- ledsmärtor eller muskelvärk.


Vanliga (kan förekomma hos upp till 1 av 10 användare)

- svullnad eller rodnad där injektionen ges

- feber (> 38 °C)

- kräkningar eller diarré

- låga nivåer av blodplättar.


Mindre vanliga (kan förekomma hos upp till 1 av 100 användare)

- känna sig sömnig eller yr

- minskad aptit

- förstorade lymfkörtlar

- överdriven svettning, kliande hud eller utslag.


Mycket sällsynta (kan förekomma hos upp till 1 av 10 000 användare)

- blodproppar ofta på ovanliga ställen (till exempel hjärna, tarm, lever, mjälte) i kombination med låga nivåer av blodplättar.


*Källa: Läkemedelsverket

Tegnell: ”Hög skyddseffekt”

I Norge ska en expertgrupp utreda om Astra Zenecas coronavaccin ska plockas bort från landets vaccinprogram, och i Danmark är beslutet redan taget. 

Folkhälsomyndigheten i Sverige har däremot gjort bedömningen att vaccinet även i fortsättningen kan rekommenderas till personer över 65 år.

– AstraZenecas vaccin har en hög skyddseffekt och minskar kraftigt risken för svår sjukdom och död, särskilt bland äldre och svaga. De inrapporterade fallen av allvarliga biverkningar är sällsynta och rör i de flesta fallen personer under 60 år, sa statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande i förra veckan. 


Patienter vägrar ta Astra Zenecas vaccin