Chefens utlånade villa brändes ner av grillande anställd Foto: Polisens förundersökningChefens utlånade villa brändes ner av grillande anställd Foto: Polisens förundersökning
Chefens utlånade villa brändes ner av grillande anställd  Foto: Polisens förundersökning
Chefens villa totalförstördes i branden i Skövde. Foto: Polisens förundersökningChefens villa totalförstördes i branden i Skövde. Foto: Polisens förundersökning
Chefens villa totalförstördes i branden i Skövde. Foto: Polisens förundersökning
Grillkvällen i chefens utlånade villa slutade i katastrof. Foto: Polisens förundersökningGrillkvällen i chefens utlånade villa slutade i katastrof. Foto: Polisens förundersökning
Grillkvällen i chefens utlånade villa slutade i katastrof. Foto: Polisens förundersökning

Kvinna brände ner sin chefs villa – av misstag

Publicerad

Grillkvällen i chefens utlånade villa slutade med att hela fastigheten totalförstördes i en brand. 

En ung kvinna som lämnat en gryta med frityrolja obevakad stäms nu av sin chefs försäkringsbolag på fyra miljoner kronor. 

Något P4 Skaraborg tidigare rapporterat. 

Det var i juli förra året som grytan med frityrolja fattade eld i villan i Skövde. 

Den unga kvinnan berättar i förhör att hon hade lånat villan av sin chef medan ha var på utlandssemester med familjen när branden startade. En bekant till chefen som försökte släcka elden blev brännskadad.

Själv säger kvinnan att hon bara lämnade frityroljan i den varma grytan obevakad under några minuter för att se till grillen utanför. När hon kom in i köket igen hade innertaket i köket fattat eld och branden spred sig snabbt till övervåningen.

– En grill var i gång ute och jag gick ut för att titta till köttet. När jag tittade in så såg jag lågor, säger kvinnan i förhör.

Nu åtalas hon för allmänfarlig vårdslöshet. 

Kvinnan åtalas vid Skaraborgs tingsrätt för allmänfarlig vårdslöshet.Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Krävs på fyra miljoner kronor

Fälls kvinnan kräver chefens försäkringsbolag henne på nästan fyra miljoner kronor. 

– Hur vårdslöst det är har naturligtvis betydelse för bedömningen, säger assistentåklagaren Hampus Sabel.

– Det är naturligtvis farligare att lämna olja på en spis än att kanske göra något annat av misstag som kan få samma följd. 

Den unga kvinnans chef berättar i förhör att han fick ett telefonsamtal från en bekant i Sverige som berättade att hans hus hade brunnit. Han och familjen avbröt då utlandssemestern och flög omedelbart hem till Sverige. 

 

LÄS MER: Villa i Skövde totalförstörd i kraftig brand 

 

Chefen säger att han inte vill kräva några pengar av kvinnan då han inte vill att hon ska behöva starta livet med skulder.

Kvinnan medger att hon gjort misstag men nekar genom sin advokat att ha begått något brott. 

Räddningstjänsten i Östra Skaraborg skriver i sin rapport från släckningsarbetet att det rörde sig om en svårsläckt brand på grund av att villan hade byggts om i flera omgångar. Försäkringsbolaget har beslutat att riva villan och bygga nytt.

Relaterade ämnen
Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER