Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinna blev våldtagen när hon låg på sjukhus

VÅLDTÄKT. En kvinna som var inlagd på Östra sjukhuset i Göteborg har polisanmält en manlig patient, som låg i samma rum, för våldtäkt. Både polisen och sjukhuset utreder nu händelsen.Foto: Lennart Rehnman

En kvinna från Marks kommun blev för några veckor sedan inlagd på Östra sjukhuset i Göteborg.

Hon har nu anmält en annan patient för våldtäkt under vistelsen.

För några veckor sedan var en kvinna från Marks kommun inlagd på Östra sjukhuset. Under sin vistelse ska hon ha blivit våldtagen, skriver Borås Tidning.

Kvinnan berättar för tidningen att hon låg i en sal tillsammans med tre andra patienter. En av dem började ställa frågor om bland annat pojkvänner.

– Jag hade fått flera mediciner och var påverkad, så jag undvek att svara på hans frågor, säger hon till Borås Tidning.

Plötsligt ska mannen ha kommit till kvinnans säng, tagit på hennes kropp och våldtagit henne. Kvinnan berättar för Borås Tidning att mannen därefter gick och lade sig i sin säng igen. Först då släppte chocken, och känslan av att vara paralyserad, och kvinnan larmade personalen.

– Jag fick panik, och personalen förstod inte varför, utan gav mig smärtstillande medicin. Först efter 40 minuter förstod de att något hade hänt, och gav mig ett eget rum, berättar kvinnan för Borås Tidning.

Mannen ännu inte hörd

Hon har nu polisanmält patienten, och polisen utreder nu händelsen. Enligt Borås Tidning söks och hörs vittnen. Den misstänkte mannen är ännu inte hörd. Enligt Peter Kron, gruppchef på våldsgruppen hos polisen, är den här typen av händelser ovanliga.

– Det hör inte till vanligheterna som tur är. Under mina fem år här har jag råkat på ett eller två fall av våldtäkt i sjukhusmiljö, säger han till Borås Tidning.

Kvinnan har även anmält händelsen till patientnämnden i Göteborg. Kvinnan är kritisk till hur det hela hanterades från sjukhusets sida. Hon var fortsatt inlagd efter våldtäkten och fick dela rum med en annan man. Kvinnan uppger att hon inte fick den utlovade psykologhjälpen, och när hon flyttades till nya avdelningar fick personalen ingen information om händelsen.

– På den nya avdelningen visste ingen om vad som hade hänt. Jag var ledsen om nätterna och hade ont, men ingen hade tid att prata med mig. När manliga läkare skulle ta EKG-test på mig så slog jag vilt omkring mig. Det är ju meningen att man ska vara trygg i vården, säger kvinnan till Borås Tidning.

"Ska inte få förekomma"

Christina Raner, chefsläkare på Östra sjukhuset, säger till Borås Tidning att det pågår en utredning kring händelsen men att hon inte vill uttala sig kring det specifika fallet.

– Jag har aldrig hört talas om att något liknande har hänt, och jag har varit med länge. Jag har även pratat med andra som säger samma sak. Och då har vi ändå tre stora sjukhus här i Göteborg, säger hon till Borås Tidning.

Enligt henne finns rutiner för hur patienterna övervakas, och att dessa genast ses över om något händer.

– Ofredande och våldtäkt är fruktansvärt att blir utsatt för var det än händer. Det ska inte få förekomma någonstans, men det är klart att det är värre när man är under annans vård, säger Christina Raner till Borås Tidning.