Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kvinna beställde en svensk taxichaufför

"Jag blev väldigt ledsen faktiskt, jag orkade inte jobba resten av dagen", berättar Hashim Haji. Kvinnan han skulle köra beställde en svensk taxichaufför.

När Hashim Haji, 44, skulle köra en kvinna från Sahlgrenska vägrade hon att åka med honom.

Strax därpå ringde hon och begärde en svensk chaufför.

– Jag hälsade på kvinnan, men hon bara tittade på mig och sa; "jag kan inte åka med dig", säger Hashim Haji.

Taxi Kurir i Göteborg har ett avtal med Västtrafik om sjuktransporter. I lördags tackade taxichauffören Hashim Haji, 44, ja till en körning från Sahlgrenska.

– Jag hälsade på kvinnan, men hon bara tittade på mig och sa; "jag kan inte åka med dig". Hon sa att det luktade i bilen, men jag undrade vad det kunde lukta för jag röker inte, säger han.

Hashim Haji stod kvar vid Sahlgrenska i väntan på en ny körning. Då skickades det ut ett meddelande om en körning från Sahlgrenska. I meddelandet stod det att chauffören skulle vara svensk.

– Jag är inte svensk, så jag kunde inte ta den. Det var ju samma kvinna som hade vägrat att åka med mig, säger Hashim Haji.

Blev väldigt ledsen

Att någon beställt en svensk chaufför chockade honom.

– Jag har kört taxi i fem år och aldrig råkat ut för något sånt här. Jag blev väldigt ledsen faktiskt, jag orkade inte jobba resten av dagen, säger Hashim Haji.

Han kan inte förstå att någon vägrar att åka med en chaufför som har utländsk bakgrund.

– De flesta som kör buss och taxi i Göteborg är invandrare. Det ska inte spela någon roll om jag är svensk eller inte. Jag hade ju inte gjort något fel, säger Hashim Haji.

Emot reglerna

Gunilla Wicktor, informatör på Västtrafik, beklagar att beställningen om en svensk chaufför skickades ut.

– Det är helt emot allt våra regler säger. Det är en enskild operatör som har gjort ett misstag. Personen som ringde var väldigt påstridig och operatören ville väl vara kunden till lags. Men det strider mot alla våra regler, man får absolut inte göra så. Ingen kund får beställa en svensk chaufför, säger hon.

Hur reagerar du på att en kund har ett sådant önskemål?

– Att en människa har ett sånt önskemål tycker jag är ganska beklämmande, säger Gunilla Wicktor.

Västtrafik ska nu be Hashim Haji om ursäkt.

– Jag har redan pratat med hans chefer och vi kommer personligen att be taxichauffören om ursäkt. För så här får det inte gå till, och jag förstår om han är ledsen och förtvivlad, säger Gunilla Wicktor.