Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kvinna attackerad av älg – förd till sjukhus

Kayla, 15, om mötet med skogens konung: ”Jag var skiträdd”
Under en promenad attackerades kvinnan och blev så pass skadad att hon fick föras till sjukhus med ambulans. Enligt SVT är hon inte livshotande skadad.
Foto: Läsarbild
Anders Bonander uppmanar till försiktighet, och hoppas att älgarna avlivas för att förhindra att något liknande händer igen: ”Nu får man nog ta och lösa detta, det här går ju inte”.
Foto: Privat

Under en promenad attackerades en kvinna i 70-årsåldern av en älg i Lerum.

Anders Bonander råkade befinna sig i närheten, och bevittnade händelsen.

– Det var så fruktansvärt, att hon fick det här stora djuret emot sig. De har blivit helt orädda, berättar han om djuren som härjat i Lerum de senaste månaderna. 

Under torsdagseftermiddagen var kvinnan ute och gick i ett villakvarter i Lerum – men promenaden fick ett skräckinjagande slut när en älg plötsligt gick till attack. Älgen ska ha sparkat ned kvinnan som förts till sjukhus. Enligt SVT Nyheter Väst, som först rapporterade om händelsen, är hon inte livshotande skadad, men ska stanna kvar för observation.

Anders Bonander befann sig i närheten och försökte varna kvinnan för älgarna med helljusen på sin bil, innan det var för sent. 

– Älgen reser sig på bakbenen och smackade till med klövarna så att hon faller.

Han ringde 112 och snart kom en ambulans till platsen, samtidigt som flera andra förbipasserande kunde hjälpa kvinnan.

– Det är ju fruktansvärt, det såg inte bra ut alls. De är verkligen gigantiska djur. 

Spridit rädsla

Älgfamiljen har väckt rädsla i samhället redan tidigare i höst, och SVT skriver att polisen i november beslutade att älgfamiljen skulle skjutas. 

– Vi har varit i kontakt med kommun, polis och jägare kring problemet tidigare och det ledde till att jägaren fick skjuttillstånd. Men förra året lyckades man inte komma åt älgen, säger Thomas Nilsson från Aspenäs villaägares förening till SVT.

Föreningen kommer nu att kontakta jägaren ytterligare en gång för att skjuta av älgarna.

– Man kan ju tycka att det är väldigt dumt att de inte fick fällt dem förut, för då hade ju det här inte behövt hända, säger Anders Bonander.

Även för några år sedan spred en älgfamilj skräck i kommunen. Då sparkades två hundar ihjäl, och i november blev en man så allvarligt skadad efter en attack att han fick föras till sjukhus med ambulans.

Då berättade också en kvinna att hon tvingades fly i panik för att undkomma älgarna.

SE OCKSÅ: Älg gick till attack mot Sverker i Tyresö

För Sverker Forslin blev morgonpromenaden i Tyresö dramatisk när älgen gick till attack.