Här ses resterna av den byrå i hallen som antändes vid branden.Här ses resterna av den byrå i hallen som antändes vid branden.
Här ses resterna av den byrå i hallen som antändes vid branden.
En närbild på byråns överdel där en hårtrimmer låg.En närbild på byråns överdel där en hårtrimmer låg.
En närbild på byråns överdel där en hårtrimmer låg.

Kvinna åtalas för mordbrand

Publicerad

Kvinnan säger att hon var deprimerad och berusad när hon lämnade sin lägenhet i Trollhättan – men ljusen släckte hon inte.

Det slutade med att hennes tre katter dog i den brand som startades.

Kvinnan krävs nu på 666 000 kronor på grund av rökskador och åtalas för att själv ha tuttat på de två brandhärdarna.

Det var natten mellan den 27 och 28 mars förra året som branden ägde rum i en lägenhet i Trollhättan. Förutom att lägenheten förstördes och tre katter dog så hotade också branden andra lägenheter i fastigheten.

Den aktuella natten så sågs kvinnan springa omkring halvnaken utanför fastigheten och polisen tillkallades. Hon hittades dock inte då. När polispatrullen cirka 40 minuter senare kallades till samma adress på grund av en brand så misstänkte man att kvinnan befann sig i bostaden. Familjens tre katter hittades döda när räddningstjänsten tog sig in.

Mådde dåligt

Det visade sig ganska snart att hon inte var där utan hos en bekant. Kvinnan mådde dåligt och hon fördes till sjukhus. Hon hade under kvällen druckit en del alkohol och i förhör berättar hon att hon hade planer på att avsluta sitt liv.

Inne i kvinnans lägenhet hittades två brandhärdar och kvinnan själv har i förhör berättat att hon ofta tänder ljus. I förhör säger hon att det enda hon kan tänka sig är att katterna vält ljuset som stod löst på en byrå i hallen. Hon erkänner att hon inte släckte ljusen när hon gick hemifrån – men hon förnekar brott.

På frågan om att det var två brandhärdar förklarar hon med att sonen kan ha lämnat en fimp som börjat brinna.

Anlagd brand

Den tekniska undersökningen har visat att brandhärdarna inte hade något med varandra att göra och att det inte finns någon annan förklaring än ljusen varit orsaken till branden, som därmed missänks vara anlagd.

Kvinnan är nu åtalad, misstänkt för mordbrand alternativt allmänfarlig ödeläggelse och ska ersätta bostadsbolaget med 666 000 kronor.

Anette Fredriksson
Anette Fredriksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER