Programledaren Camilla Kvartoft. Foto: NILS PETTER NILSSONProgramledaren Camilla Kvartoft. Foto: NILS PETTER NILSSON
Programledaren Camilla Kvartoft. Foto: NILS PETTER NILSSON
Leif GW Persson gick till hård attack mot utredningen i Ulricehamn. Foto: / SVTLeif GW Persson gick till hård attack mot utredningen i Ulricehamn. Foto: / SVT
Leif GW Persson gick till hård attack mot utredningen i Ulricehamn. Foto: / SVT

Kvartoft slår tillbaka efter kritiken mot "Veckans brott"

Publicerad

Polisens gärningsmannaprofilgrupp anklagar Leif GW Persson och "Veckans brott" för faktafel efter inslaget om utredningen kring mordet i Ulricehamn.

Nu slår programledaren Camilla Kvartoft tillbaka mot polisen.

– Det är anmärkningsvärt att polisen gått ut med ett pressmeddelande för att kritisera vårt program i stället för till exempel en debattartikel. Särskilt då de ännu inte preciserat vilka faktafel de avser, säger hon.

Det var för drygt två veckor sedan som polisen gick ut med att man hade hittat en gärningsman för mordet på en kvinna i Lassalyckans motionsspår i Ulricehamn som skedde i oktober i fjol.

Drygt 1 300 män hade då topsats. Den misstänkte gärningsmannen topsades också, men tog sitt eget liv innan polisen fick chansen att gripa honom.

 

LÄS OCKSÅ: Polischefens stenhårda attack på GW

 

Det fick Leif GW Persson att gå ut med hård kritik i SVT:s "Veckans brott". GW menade att gärningsmannen hade kunnat gripas vid liv och tyckte att det stora antalet topsningar pekade på att man topsat samtliga män inom ett visst åldersspann i Ulricehamn.

Beskedet från "Veckans brott"

Kvinnan hittades död i oktober i fjol i Lassalyckans motionsspår i Ulricehamn.Foto: HENRIK JANSSON

Det har fått polisens gärningsmannagrupp med gruppchefen Eva von Vogelsang i spetsen att rikta hård kritik mot GW och anklaga honom och programmet för faktafel.

"En rad faktafel och spekulationer förekom i tevesändningen vilket är ett resultat av bristande kunskaper om spår, kriminaltekniska och rättsmedicinska fynd, vittnesuppgifter och annan central information i utredningen", skriver Vogelsang bland annat i ett meddelande på polisens hemsida.

Programledaren: "Inte fått klarhet"

Leif GW Persson har avstått från att kommentera polisens anklagelser. Men nu uttalar sig programledaren Camilla Kvartoft.

– Vi kommer ta upp det här i vårt program på tisdag helt enkelt. Vi tittar nu på vad det är de menar med detta. Mer än så kan jag nog inte säga. Vi har inte fått klarhet i vad de menar är faktafel, säger hon.

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android 

 

I programmet sa Leif GW Persson bland annat att en oberoende utredare borde titta på utredningen. Han erbjöd sig också att göra det själv. 

Polisen slår tillbaka

Eva von VogelsangFoto: ULF BERGLUND

Eva von Vogelsang och gärningsmannaprofilgruppen menar att uttalandet antyder att utredningen är dåligt skött, vilket den alltså inte är enligt deras uppfattning.

Hur ser du på de invändningarna?

– Jag får hänvisa dig till att titta på tisdag så ska vi reda ut det här, säger Camilla Kvartoft.

Programledaren: "Anmärkningsvärt"

Efter att GT talat med Camilla Kvartoft ringer hon tillbaka igen, efter att ha gått igenom det hela med redaktionen.

 

LÄS OCKSÅ: DNA-träff har gjorts i Ulricehamnsmordet

 

– Det är anmärkningsvärt att polisen gått ut med ett pressmeddelande för att kritisera vårt program i stället för till exempel en debattartikel. Särskilt då de ännu inte preciserat vilka faktafel de avser, säger hon.

Ni förstår inte kritiken alls?

– Nej, de har ju inte kunnat förklara den.

Det finns inget fog för detta?

– Det kan jag ju inte svara på. Vi måste få besked från polisen, säger Camilla Kvartoft.

Den biträdande spaningsledaren i fallet, Göran Arvidsson, har tidigare slagit tillbaka mot Leif GW Perssons invändningar med orden "Det är lätt att sitta på läktaren".

Relaterade ämnen
Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER