Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kvartoft slår tillbaka efter kritiken mot "Veckans brott"

Programledaren Camilla Kvartoft. Foto: NILS PETTER NILSSON
Leif GW Persson gick till hård attack mot utredningen i Ulricehamn. Foto: / SVT

Polisens gärningsmannaprofilgrupp anklagar Leif GW Persson och "Veckans brott" för faktafel efter inslaget om utredningen kring mordet i Ulricehamn.

Nu slår programledaren Camilla Kvartoft tillbaka mot polisen.

– Det är anmärkningsvärt att polisen gått ut med ett pressmeddelande för att kritisera vårt program i stället för till exempel en debattartikel. Särskilt då de ännu inte preciserat vilka faktafel de avser, säger hon.

Det var för drygt två veckor sedan som polisen gick ut med att man hade hittat en gärningsman för mordet på en kvinna i Lassalyckans motionsspår i Ulricehamn som skedde i oktober i fjol.

Drygt 1 300 män hade då topsats. Den misstänkte gärningsmannen topsades också, men tog sitt eget liv innan polisen fick chansen att gripa honom.

 

LÄS OCKSÅ: Polischefens stenhårda attack på GW

 

Det fick Leif GW Persson att gå ut med hård kritik i SVT:s "Veckans brott". GW menade att gärningsmannen hade kunnat gripas vid liv och tyckte att det stora antalet topsningar pekade på att man topsat samtliga män inom ett visst åldersspann i Ulricehamn.

Beskedet från "Veckans brott"

Kvinnan hittades död i oktober i fjol i Lassalyckans motionsspår i Ulricehamn. Foto: HENRIK JANSSON

Det har fått polisens gärningsmannagrupp med gruppchefen Eva von Vogelsang i spetsen att rikta hård kritik mot GW och anklaga honom och programmet för faktafel.

"En rad faktafel och spekulationer förekom i tevesändningen vilket är ett resultat av bristande kunskaper om spår, kriminaltekniska och rättsmedicinska fynd, vittnesuppgifter och annan central information i utredningen", skriver Vogelsang bland annat i ett meddelande på polisens hemsida.

Programledaren: "Inte fått klarhet"

Leif GW Persson har avstått från att kommentera polisens anklagelser. Men nu uttalar sig programledaren Camilla Kvartoft.

– Vi kommer ta upp det här i vårt program på tisdag helt enkelt. Vi tittar nu på vad det är de menar med detta. Mer än så kan jag nog inte säga. Vi har inte fått klarhet i vad de menar är faktafel, säger hon.

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android 

 

I programmet sa Leif GW Persson bland annat att en oberoende utredare borde titta på utredningen. Han erbjöd sig också att göra det själv. 

Polisen slår tillbaka

Eva von Vogelsang Foto: ULF BERGLUND

Eva von Vogelsang och gärningsmannaprofilgruppen menar att uttalandet antyder att utredningen är dåligt skött, vilket den alltså inte är enligt deras uppfattning.

Hur ser du på de invändningarna?

– Jag får hänvisa dig till att titta på tisdag så ska vi reda ut det här, säger Camilla Kvartoft.

Programledaren: "Anmärkningsvärt"

Efter att GT talat med Camilla Kvartoft ringer hon tillbaka igen, efter att ha gått igenom det hela med redaktionen.

 

LÄS OCKSÅ: DNA-träff har gjorts i Ulricehamnsmordet

 

– Det är anmärkningsvärt att polisen gått ut med ett pressmeddelande för att kritisera vårt program i stället för till exempel en debattartikel. Särskilt då de ännu inte preciserat vilka faktafel de avser, säger hon.

Ni förstår inte kritiken alls?

– Nej, de har ju inte kunnat förklara den.

Det finns inget fog för detta?

– Det kan jag ju inte svara på. Vi måste få besked från polisen, säger Camilla Kvartoft.

Den biträdande spaningsledaren i fallet, Göran Arvidsson, har tidigare slagit tillbaka mot Leif GW Perssons invändningar med orden "Det är lätt att sitta på läktaren".