Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kustpärlorna har flest nya coronasmittade i landet

Larm om trängsel på Smögenbryggan: ”En trång passage och en fantastisk plats”
Lysekil är den kommun i Sverige som har flest antal coronasmittade, per 10 000 invånare.Foto: HENRIK JANSSON
Eva Lindhusen Lindhé är biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.Foto: CATHARINA FYRBERG / VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN.

Lysekils kommun toppar listan över flest nya coronasmittade, sett till antal fall per 10 000 invånare.

På delad andraplats hittas Sotenäs.

Båda är de turistorter längs Västkusten som tampas med trängsel och semesterfirare, vilket länsstyrelsen tidigare larmat om.

– Jag är inte förvånad, om man säger så, säger Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

I landet sjunker antalet konstaterade fall av coronaviruset. Men i Lysekil och Sotenäs har de ökat – åtminstone under veckorna fram till vecka 29, då Folkhälsomyndighetens senaste veckorapport släpptes.

På turistorterna samlas semesterfirarna under sommarledigheten. I länsstyrelsens rapport från vecka 30 vittnas om att ”semestersvenskarna nu börjar samlas på våra klassiska semesterorter längs Västkusten. Där är det nu alldeles för trångt på bryggor, i restauranger och vid andra populära samlingsplatser”. Följande rapport pekade på att trängselproblematiken kvarstod.

Lysekil har flest antal nya coronasmittade per 10 000 invånare, enligt Folkhälsomyndighetens senaste veckorapport per kommun från vecka 29. På listans andraplats hittas Sotenäs, tillsammans med Mullsjö kommun. Detta har Lysekilsposten tidigare skrivit om.

Smittskyddsläkaren inte förvånad

Biträdande smittskyddsläkare Eva Lindhusen Lindhé har själv bevittnat trängseln, och chockeras inte över siffrorna.

– Jag är inte förvånad, om man säger så. Jag bor ju inte så långt ifrån kusten och har varit på dessa ställen och kikat , det är oerhört mycket folk. Det har inte varit så stor skillnad mot för hur det brukar vara vanliga somrar. Det är alltid katastrof, men går det inga smittsamma sjukdomar går det ju bra, säger hon.

– Jag har varit ganska upprörd över en del saker, bland annat båtar som ligger i flera rader fast att jag sagt att jag inte tycker man ska tillåta det. Vi kan inte förbjuda, men vi kan säga att det är olämpligt.

Problematiken i gästhamnarna berättade hon om för GT tidigare i veckan.

Siffrorna från Folkhälsomyndigheten

Lysekil är den kommun i Sverige med flest antal coronasmittade per 10 000 invånare, enligt Folkhälsomyndighetens senaste veckorapport per kommun från vecka 29. I Lysekil bor 14 516 invånare, enligt SCB. Vecka 29 hade de 15 konstaterade sjukdomsfall per 10 000 invånare, och 22 sjukdomsfall totalt.

 

Samma vecka var Sotenäs på tredje plats i samma lista. I kommunen bor 9 066 personer, enligt SCB. Sotenäs har 10 sjukdomsfall per 10 000 invånare, och 9 sjukdomsfall totalt.

 

Lysekil har totalt haft 95 sjukdomsfall. Motsvarande siffra för Sotenäs är 65 stycken.

 

Källa: SCB, Folkhälsomyndigheten

Problem på individnivå

Enligt Eva Lindhusen Lindhé har norra Bohuslän tidigare klarat sig ganska bra under pandemin, fram till de senaste veckorna.

– De har kommit in sent på kartan. Det finns potential för smittspridning men då är frågan, hur många av de som provtas är turister eller är boende någon annanstans, och hur många är boende i kommunen? Beroende på hur stor kontakten är kan det bli fortsatt spridning i kommunen eller också tar man med sig smittan någon annanstans. Jag hoppas att vi ska ha en analys på det snart.

Lena Malm är krisledningschef på länsstyrelsen i Västra Götaland. Hon får kontinuerliga rapporter från kommunerna om hur restriktionerna efterlevs, och konstaterar att många är ute och rör sig på turistorterna.

– Det är mitt i semestern och det är allt fler som är ute och reser och allt fler som bor i kommunerna som semestrar hemma och rör sig i närområdena. Det blir trängsel på bryggor, man vill komma ner till vattnet och äta på restaurang, även badhus och andra samlingsplatser har pekat på trängsel, säger hon.

Enligt henne visar kommunernas rapportering att verksamhetsutövare – restauranger, krogar och butiker – sköter sig.

Det är individerna som inte gör det.

Lena Malm är krisledningschef på länsstyrelsen i Västra Götaland.Foto: Misak Nalbandian/Länsstyrelsen Västra Götaland

Kommunalrådet: ”Inte orolig”

Det har helt enkelt blivit tröttsamt och tråkigt att leva i en pandemi. Smittskyddsläkare Eva Lindhusen Lindhés teori är att folk försöker glömma viruset, för att det är lättast så.

– Jag hörde från några släktingar i trakterna kring Lysekil att det varit mycket folk där. Det var tydligen några som satt i sina båtar och firade att pandemin var slut. De var väl galna och fulla, får man hoppas, säger hon.

Folkhälsomyndighetens senaste rapport är två veckor gammal, vilket betyder att ökningen kan ha fortsatt eller stannat av sedan dess. Men trots larmen om trängsel är Lysekils kommunalråd, Jan-Olof Johansson (S), inte orolig.

Jan-Olof Johansson är kommunalråd i Lysekil.Foto: LYSEKILS KOMMUN

Han tror i stället att anledningen bakom landets högsta siffror är den ökade provtagning.

– Det var kring den veckan, vecka 29, som vi intensifierade provtagningen på vår egen personal och vi har uppmanat många att gå och testa sig. Man ska komma ihåg att statistiken är en ögonblicksavstämning och det handlar om ganska låga siffror, vi hade 22 sjukdomsfall den veckan. 

Samtidigt larmas det ju om trängsel i bland annat Lysekil?

– Jo, vår miljöenhet säger det när de är ute och gör de här kontrollerna, att restauranggästerna tröttnat på det här, det har varit mer trängsel på krogar och restauranger. De som driver restauranger och så har ju däremot inga anmärkningar, man gör det man kan. Men under andra halvan av juli har det varit mycket folk.

Är du orolig för att det kan leda till ökad smitta?

– Nej, jag är inte orolig. Inte när man ser på hur många fall vården har totalt i Lysekils kommun. Vi har fått uppgifter så sent som i går (tisdag) att vi inte har några smittade i hemtjänst eller äldreomsorg. Vi har haft smittade bland personalen men det hänger ihop med att man testat intensivt bland just dem. 

Foto: HENRIK JANSSON
Det har sedan tidigare larmats om trängsel på Smögenbryggan i Sotenäs kommun.Foto: DASKLEINEATELIER - STOCK.ADOBE.COM / ADOBE STOCK

”Lite bekymrad”

Mats Abrahamsson (M) är kommunalråd i Sotenäs. Han ser bekymrat på utvecklingen, men tycker det är för tidigt att säga om det finns skäl till oro.

– Den här statistiken är ju lite fram och tillbaka, men samtidigt är det inte så konstigt. Det är mycket folk som är här på kusten, de kända turistorterna, så är det ju. Men kommunen utövar stor tillsyn på krogar och restauranger. Folk får ju röra sig fritt i landet så det här blir ju konsekvensen, säger han.

Han tycker det är svårt att bedöma läget utifrån de siffror som syftas på, men att trängseln är en orosfaktor.

– Det är väl klart att är det väldigt mycket folk på liten yta så ökar riskerna, men vi får väl se vad som händer. Det är svårt att bedöma. Vi kan inte stifta lagar eller jaga folk härifrån, det funkar inte så även om en del tror det, säger han och fortsätter:

– Det är klart att man är lite bekymrad naturligtvis, men jag vill inte överdriva det heller.

Hör vaccinforskaren Matti Sällberg kommentera uppgifterna om att Ryssland har ett coronavaccin färdigt.