Kustmarkens Vaquero kan nu titulera sig som bästa schäfern i världen. Foto: PrivatKustmarkens Vaquero kan nu titulera sig som bästa schäfern i världen. Foto: Privat
Kustmarkens Vaquero kan nu titulera sig som bästa schäfern i världen.  Foto: Privat
Föraren Robert Jönsson med sin hund Kustmarkens Vaquero stod överst på pallen efter helgens tävlingar. Foto: PrivatFöraren Robert Jönsson med sin hund Kustmarkens Vaquero stod överst på pallen efter helgens tävlingar. Foto: Privat
Föraren Robert Jönsson med sin hund Kustmarkens Vaquero stod överst på pallen efter helgens tävlingar. Foto: Privat
ågra pengar finns det inte i sporten. Men äran och prestigen räcker gott för Robert Jönsson. Foto: Privatågra pengar finns det inte i sporten. Men äran och prestigen räcker gott för Robert Jönsson. Foto: Privat
ågra pengar finns det inte i sporten. Men äran och prestigen räcker gott för Robert Jönsson.  Foto: Privat

Kustmarkens Vaquero – bästa schäfern i världen

Publicerad

Hundekipage från hela världen hade samlats i Tyskland för att göra upp om titeln som bäst i världen.

Efter den prestigefyllda tävlingen stod Kustmarkens Vaquero med sin förare Robert Jönsson högst på pallen.

– Vi vann faktiskt detta, just den här helgen var vi bäst. Det är enormt, säger Robert Jönsson.

Det har varit lite festligheter efter helgens seger. Schäferhunden Kustmarkens Vaquero och föraren Robert Jönsson som stod högst på pallen efter tävlingarna kammade hem 294 poäng av 300 möjliga, som Bohusläningen tidigare skrivit om.

– Vi firade lite på båten på vägen hem på båten. Sen har han fått lite smarrigare mat än vad han nog är van vid, säger Robert Jönsson.

Tävlingen, som alltså gjort Vaquero till världens bästa schäferhund, består av tre olika grenar: Spår, lydnad och skydd. Och det är alltså bara schäfrar som tävlat om titeln.

– Det är orimligt att en stor riesenschnauzer ska kunna göra saker lika snabbt som en liten kelpie. Det är mer vettigt att man tävlar mot rasfränder.

Av 63 ekipage från 11 olika länder tog de hem segern med 1 poängs marginal. I spår kammade duon hem full pott, 100 poäng.

– Man går ett spår på 6-700 steg där 3 föremål har placerats ut en timma tidigare, som vi ska hitta, säger Robert Jönsson.

Hela sitt vuxna liv har Robert Jönsson jobbat med hundar. På Kustmarkens kennel tränas både hundar till polisen och ledarhundar till synskadade.

"Måste vilja"

– Hundar är något jag alltid varit intresserad av. Sen har blivit hund hela tiden och jag trivs bra med det. Det är fritt och samtidigt så känns det att man gör någon form av nytta till samhället.

Enligt Rober Jönsson har alltid Sverige varit ett framgångsrikt land när det kommer till att uppfostra hundar.

– Vi har bra hundhållning. Det skiljer sig lite, söderut i Europa så blir det lite kantigare. Min hund jag tävlar med är ju också min familjehund, så ser det inte ut överallt.

I tävlingssammanhang gäller det för både förare och hund att kunna hålla fokus, trots mycket stök och ljud runtomkring. Men i slutändan handlar det mest om hundens inställning.

– Man måste jobba mot hundens natur. Om en hund inte vill jaga älg exempelvis så spelar det ingen roll hur bra föraren är. Man får inte till det ändå. De måste vilja samarbeta, säger Robert Jönsson.

Oskar Dahlgren
Oskar Dahlgren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER