Fyndet i jakten på Lisa Holm, 17

Publicerad

BLOMBERG. Polisens sökande efter Lisa Holm, 17, är en kamp mot klockan.

Ett antal fynd av föremål som tillhör den försvunna flickan är polisens bästa ledtrådar.

I går gjorde två unga kvinnor en skrämmande upptäckt under sökandet.

Kvinnorna fick peka ut fyndplatsen på en karta för polisen.

– Jag blev upprörd över det vi såg, och då åkte vi till polisen och berättade det, säger en av kvinnorna.

Lisa Holm, 17, är saknad sedan i söndags kväll. Hon skulle ta sin moped och köra hem från jobbet – men kom aldrig fram. Sedan dess har hon varit spårlöst försvunnen.

Polisen misstänker att Lisa Holm tillfångatagits och rövats bort. Det man söker är de misstag som man tror att personen har gjort.

– Någonstans på vägen, om det nu är någon som har fört bort henne, har denne gjort ett misstag. Det är det misstaget vi letar efter, säger polisens presstalesman Christer Fuxborg.

En rad fynd har gjorts i och runt de avspärrade områdena i Blomberg nära Kinnekulle. Under torsdagen hittade Missing people ett föremål som polisen bedömer som mycket intressant. Lisa Holms föräldrar har bekräftat att det tillhör dottern.

Polisen vill dock inte uppge vad det är.

På torsdagskvällen dök två unga kvinnor upp vid polisens mobila sambandscentral vid kaféet i Blomberg. De verkade upprivna enligt vår reporter på plats.

Pekade ut fyndplats på karta

Efter kontakt med polisens tipsmottagare fick de peka ut en fyndplats på en karta.

– Jag blev upprörd över det vi såg, och då åkte vi till polisen och berättade det. Men det var inte Lisa. säger en av kvinnorna.

De får inte avslöja vad de hittat och polisen kommenterar det inte heller, av spaningstekniska skäl.

– Om vi nu har en människa där ute som har ställt till det för sig och fört bort den här tjejen. Då är det självklart att den personen lyssnar på oss. Då vill vi inte röja vad det är vi har, vad vi har kommit på spåren. Det skulle ju kunna innebära att den här personen börjar sopa undan spår, förklarar Christer Fuxborg.

Intensiv spaning – och många förhör

Sökandet efter fler föremål pågick ända till mörkrets inbrott. Samtidigt bedriver polisen en intensiv inre spaning och håller många förhör.

Enligt SVT har polisen förhört minst 100 personer om Lisa Holms försvinnande.

– Vi har hört ett antal personer i den här utredningen, men ingen har delgivits någon misstanke om brott, säger Lars Johansson, chef för Skövdepolisens grova brottsavdelning.

Innebär brottsrubriceringen "människorov" att ni räknar med att Lisa är vid liv?

– Ja, i nuläget har vi ingen annan inriktning i den här förundersökningen.

Har ni identifierat någon brottsplats ännu?

– Nej, inte i nuläget, svarar Lars Johansson.

En central plats i utredningen är ladan där man hittat en handske som tillhör Lisa Holm. Enligt uppgifter till Skaraborgs Allehanda, som ännu inte bekräftats av polisen, påträffades även ett kassakvitto från Lisas hemstad Skövde i ladan.

Ladan som ligger mittemot kaféet där Lisa jobbade dagen hon försvann spärrades först av. Sedan släpptes avspärrningen, ett beslut som bland annat kritiseras av förre rikskrimchefen Tommy Lindström eftersom viktiga spår kan förstöras.

Över tusen volontärer söker

När avspärrningsbanden togs bort fick ett antal civila personer tillträde till lokalen. På onsdagskvällen spärrades platsen av igen och i går var den tekniska roteln på plats.

– Man var för tidig i sin bedömning med ladan. Man gjorde en ny bedömning från spaningsledningen att göra ett nytt försök. Därför har man spärrat av för att inte mer ska bli kontaminerat i området. Jag har ingen kunskap om vad de har säkrat på platsen, kommenterar presstalesman Christer Fuxborg.

Under fredagen fortsätter sökandet i terrängen runt Blomberg och frivilligorganisationen Missing people är kvar på platsen. Man betecknar detta som den största sökoperationen hittills i organisationens historia.

– Vi hade 900 volontärer i går och 1 100 volontärer i dag. Det slår alla rekord, säger Kenneth Söderlund, presstalesman för Missing people.

Anders Abrahamsson
Anders Abrahamsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER