Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kungen och drottningen var hemligt kära – i nio år

Kung Harald och drottning Sonja firar 50 år som gifta i år.
Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/ NTB SCANPIX
Drottning Sonja och kung Harald är lyckligt gifta.
Foto: HEIKO JUNGE/ AP TT NYHETSBYRÅN

Det norska regentparet, kung Harald och drottning Sonja, firar 50 år som gifta. 

Men det hade lika gärna kunnat vara snart 60 år, om de hade fått sin vilja igenom redan från början.

– Jag tror inte att en människa mår bra av att vara under så stark press under så lång tid. Det tror jag påverkar en resten av livet, har drottning Sonja tidigare sagt om den långa kampen för att få säga ja till sin drömprins.

I slutet av 50-talet var kronprins Harald en eftertraktad ungkarl på den kungliga äktenskapsmarknaden, och vilken prinsessa han skulle välja var föremål för vilda spekulationer.

För att han skulle gifta sig med en kvinna av kunglig, eller åtminstone adlig, börd var självklart. Och kanske hade han också gjort det, om han inte hade gått på fest hos en kamrat en marsdag 1959.

På festen fanns även Sonja Haraldsen, dotter till en manufakturhandlare, och det var vid henne som kronprinsens blickar fastnade.

Det var, som man brukar säga, kärlek vid första ögonkastet.

Kära – i hemlighet

Några veckor senare ringde telefonen i Sonja Harladsens föräldrahem. 

– Det var kronprinsen som ringde och inviterade mig med på en avslutningsbal på Krigsskolan. Det var ju väldigt spännande så klart, säger drottning Sonja i en nyligen publicerad intervju med norska NRK.

Sonja och Harald blev ett par – men de blev det i största hemlighet. Ingen fick veta att kronprinsen fallit för en kvinna av folket.Enligt NRK gick det unga paret på skidturer tillsammans och vågade sig ut på bio efter mörkrets inbrott, men annars var det bara i Sonjas föräldrahem och hemma hos vänner som förhållandet fick blomma fritt.

Kampen för kärleken till varandra blev lång och svår. Både kronprinsens far, kung Olav, och den norska regeringen fruktade att ett giftermål mellan Harald och Sonja skulle innebära slutet för monarkin i landet. 

Ställde ultimatum till fadern

Paret gjorde slut flera gånger, i hopp om att kärleken skulle falna, men de hittade tillbaka till varandra varje gång. 

Till slut gav kronprisens sin far konungen ett ultimatum:

Om han inte fick lov att gifta sig med Sonja, tänkte han inte gifta sig överhuvudtaget. Några fler kungabarn skulle det inte bli. 

Norges förre kung, Olav V, var skeptisk till sonens val av brud.
Foto: OKÄND/PRESSENS BILD

Kung Olav var tvungen att ge sig, och den 18 juni 1968 – nio år efter att Amors pilar träffade dem – kunde paret äntligen offentliggöra sin förlovning.

Den långa väntan satte dock sina spår, vilket VG skriver att drottning Sonja berättat i en tidigare intervju:

– Jag tror inte att en människa mår bra av att vara under så stark press under så lång tid. Det tror jag påverkar en resten av livet.

Firar guldbröllop

Den 29 augusti i år, omgiven av den närmaste familjen, firade det norska regentparet 50 år som man och hustru. 

Drottning Sonja och kung Harald vid firandet av kungaparets 80-årsfirande förra året.
Foto: HEIKO LJUNGE/ NTB SCANPIX

På onsdag har de bjudit in till en festgudstjänst i Oslo Domkyrka, samma kyrka som paret gifte sig i.Kung Harald och drottning Sonja kommer också att bli eskorterade till och från kyrkan i samma bil – en Lincoln Continental – längs samma rutt som de körde för 50 år sedan. Det skriver det norska kungahuset på sin hemsida.