Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungen och drottningen tackar nej till jubileet

Nu blir det tv av Kungens liv.
Kungen och drottningen har tackat nej till att medverka på Göteborgs 400-årsdag.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

När Göteborg i sommar firar 400 år blir det utan kungen och drottningen, skriver GP.

Kungaparet har tackat nej ”av kalendermässiga skäl” – däremot har kronprinsessan Victoria och prins Daniel tackat ja, skriver tidningen. 

Det stora firandet har skjutits på framtiden med anledning av coronapandemin. 

Göteborgs stad bjöd in kungaparet till stadens 400-års jubileum redan 2018 av Lena Malm dåvarande ordförande i kommunfullmäktige.

Men kung Carl Gustaf och drottning Silvia tackar nu nej, skriver GP.

”På uppdrag av H.M. Konungen och H.M. Drottningen ber jag att varmt få tacka för den vänliga inbjudan att närvara vid firandet av 400-års jubiléet av Göteborg den 4 juni i år.

Deras Majestäter Konungen och Drottningen måste dessvärre tacka nej till närvaro vid jubiléet av kalendermässiga skäl.

Kronprinsessparet tackar däremot med glädje ja till att närvara vid högtidlighållandet av Göteborg 400 år”, har kronprinsessans sekreterare Susanne Franchell skrivit i ett svar till Göteborgs stad, enligt tidningen.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel kommer på 400-årsjubileet.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Firandet har skjutits fram till 2023

Den 4 juni är det exakt 400 år sedan Göteborg grundades men det stora firandet har skjutits på framtiden. 

Det stora kalaset blir av först 2023 med anledning av coronapandemin, .

– Det finns en stor enighet att det här är det bästa för att säkerställa en ordentlig folkfest när vi ska fira jubileet, sa Axel Josefson, M, kommunstyrelsens ordförande i samband med att firandet sköts upp.

Det är inte bara Göteborg som firar 400 år som stad i år, det gör även Borås i slutet på juni, kronprinsessparet kommer också att besöka det firandet då kungaparet tackat nej också där med hänvisning till kalendermässiga skäl.

– På grund av kalenderskäl så har kungafamiljen svarat att kronprinsessparet Victoria och Daniel kommer att vara med och medverka i stället. Vi blev jätteglada över det, att få en representant från kungahuset på stadens födelsedag, har Per-Olof Höög (S), kommunfullmäktiges ordförande i Borås, tidigare sagt. 


Kungen och drottningen vaccinerades förra månaden.