Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungen och drottning Silvia på galakonsert – i Göteborg

Se Kungafamiljen sommarspecial
Drottning Silvia och kung Carl XIV Gustaf kom till Göteborgs konserthus på onsdagskvällen med anledning av World Childhood Foundations 20-årsjubileum.Foto: TOMMY HOLL/TT
Galakonserten på Göteborgs konserthus arrangerades till förmån för drottningens stiftelse World Childhood Foundation.Foto: TOMMY HOLL/TT

Drottning Silvia och Carl XVI Gustaf är på plats i Göteborg i samband med stiftelsen Childhoods 20-årsjubileum.

På onsdagskvällen närvarade de vid en galakonsert med Göteborgs symfoniker under ledning av Gustavo Dudamel.

Konserten arrangerades till förmån för World Childhood Foundation.

Drottning Silvia grundade stiftelsen World Childhood Foundation 1999 med syfte att framför allt arbeta för att hjälpa barn som riskerar att råka ut för våld eller sexuella övergrepp.

– Jag har startat en organisation. Min högsta önskan är att lägga ner den snart, förklarade drottning Silvia då.

Över tusen projekt har fått stöd av stiftelsen sedan starten.

På onsdagen arrangerades en galakväll på Göteborgs konserthus där intäkterna går till 20-årsjubilerande World Childhood Foundation.

Dudamel dirigerade symfonikerna

Göteborgs symfoniker framförde en rad verk under ledning av Gustavo Dudamel som var orkesterns chefsdirigent under fyra säsonger fram till 2012. Han är i dag musikalisk ledare för Los Angeles Philharmonic.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia anlände på onsdagen till Göteborgs konserthus.Foto: TOMMY HOLL/TT

Kvällens konferencier var Maria Möller och solist var mezzosopranen Katarina Karnéus. Medverkade gjorde bland andra även Västra Götalands Ungdomssymfoniker och Dream Orchestra.

I somras besökte kronprinsessan Viktoria, prins Daniel och prinsessan Estelle Göteborg för att gå på Metallicas konsert. Bandet har vid flera tillfällen skänkt pengar till just Childhood. I samband med Ullevispelningen i juli skänkte Metalllica 300 000 kronor till stiftelsen.

Besöker företag i Göteborg

Drottning Silvia kommer enligt Kungahusets kalender att stannar kvar i Göteborg under torsdagen då hon ska besöka företaget Netclean. 

Företaget har utvecklat en teknik för att hitta, blockera och stoppa spridning av material med sexuella övergrepp mot barn på nätet. De tekniska lösningarna används av bland andra stora företag och myndigheter.

Netclean inledde ett samarbete med World Childhood Foundation för över 15 år sedan.