Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungen av Ullared fick medalj av Sveriges kung

Gekås vd Boris Lennerhov har tilldelats konungens medalj för sina insatser inom svenskt näringsliv.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/MEDIABILD
I Ullared är Boris Lennerhov kung.
Foto: ROBIN ARON

Gekås vd Boris Lennerhov har tilldelats konungens medalj för sina insatser inom svenskt näringsliv.

Utmärkelsen lämnades över vid en ceremoni på Stockholms slott, men det är inte första gången som varuhuschefen träffar hans majestät.

– Vi har setts ett par gånger tidigare. Han har mycket humor, även om han inte får möjlighet att visa det i sitt ämbete särskilt ofta, säger Boris Lennerhov.

Det går bra för Gekås – vinsten för 2018 landade på 354 miljoner kronor – och det går bra för varuhusjättens vd.

Häromdagen fick han ta emot konungens medalj i åttonde storleken i Serafimerordens band. Motiveringen: ”För betydande insatser inom svenskt näringsliv.

– Det kom ett brev från hovstaten för en knapp månad sedan att konungen skulle förläna mig en medalj. Det var halvt chockerande, säger Boris Lennerhov. 

Häromdagen infann sig Lennerhov således på Stockholms slott för att delta i den storstilade ceremonin. Totalt delades 26 medaljer ut, och efteråt vankades det mingel med alkoholfritt bubbel.

En pratstund med kungen blev det också.

Medaljen är i åttonde storleken i Serafimerordens band.
Foto: JESSICA GOW/TT

”Det tyckte kungen var klokt”

– Vi har setts ett par gånger förut och han är väldigt trevlig och lättsam. Han har mycket humor, även om han inte får möjlighet att visa det i sitt ämbete särskilt ofta. Jag pratar med honom som med vem som helst, säger Boris Lennerhov.

Bland annat talade de båda om ett planerat handelscentrum i Storlien, berättar Lennerhov. Det ska uppföras i närheten av den norska gränsen, och totalt ska det byggas mellan 10 000 och 25 000 kvadratmeter handelsyta. 

Maffigt, men ändå inte i närheten av Gekås 39 000 kvadratmeter butiksyta.

– Kungen frågade mig vad jag trodde om projektet, men jag är för dåligt insatt för att kunna svara på det. Däremot sa jag att är man en destination där huvudskälet är att man ska åka och shoppa, då ska man fokusera på det. Jag vill inte ha en massa badland och annat som stjäl pengar, säger Lennerhov.

– Och det tyckte väl kungen var klokt, fortsätter han.

Gekås vinst för 2018 landade på 354 miljoner kronor.
Foto: ROBIN ARON / GT EXPRESSEN

Ny vd sökes

På hemmaplan i Ullared fortgår alltjämt jakten på Boris Lennerhovs ersättare som vd för Gekås. Lennerhov lämnade posten 2015, men när efterträdaren Jan Wallberg fick gå hösten 2017 klev han på tåget igen som en tillfällig lösning. 

Comebacken har dock blivit längre än väntat. 

– Det har varit nära några gånger, men det har gått i stöpet av olika anledningar. Det är ett komplext jobb där man har hand om delar av verksamheten som man normalt inte jobbar med som vd. Förhoppningen är att en ny vd ska vara på plats innan årets slut, säger Lennerhov.

Men att rekryteringen drar ut på tiden är ingenting som bekymrar den nyblivna Serafimerordensinnehavaren nämnvärt:

– Nej då. Det har varit väldigt trevligt, kul och inspirerande. 

Så blir vädret de kommande dagarna.