Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kungaparet ska visa upp Göteborg

Drottning Silvia och kung Carl Gustaf bjuder ombord det norska kungaparet när Götheborg anländer till Oslo i juni i samband med hundraårsfirandet av unionsupplösningen.
Foto: LASSE LASSE

GÖTEBORG. I höstas träffades drottning Silvia och Ostindiefararen för första gången.

Den 10 juni möts de igen.

När Norge firar 100 år av självständighet passar kungaparet på att introducera Göteborgs stolthet för de norska kungligheterna.

I veckan som kommer finns planer på att genomföra den första provseglingen med Ostindiefararen. Till sommaren bär det av till Oslo, där skeppet får celebert besök. Vid 17-tiden den 10 juni kliver kungen och drottningen ombord tillsammans med det norska kungaparet. Under en halvtimme visas Göteborgs skönhet upp för våra kungliga grannar.

En del av hundraårsfirandet

 – Kungen är nog road av att visa upp henne för kung Harald, tror Henrik von Arnold på Göteborg & co, som hyr skeppet under besöket. Arrangemanget är en del av hundraårsfirandet av unionsupplösningen mellan Sverige och Norge.

Öppet för allmänheten

 Det blir några hektiska dagar för Ostindiefararen. På kvällen den 8 juni ankommer hon Rådhusplatsen i Oslo. Ett dygn senare håller GO-rådet mottagning ombord innan hon dagen efter får kungliga gäster. Därefter kommer skeppet att vara öppet för allmänheten innan hon den 11 juni återvänder till svenska farvatten. – Det finns fler intressenter som vill använda henne, men det kan jag inte gå in på nu, säger Henrik von Arnold. Han hoppas även att kunna nyttja Ostindiefararen för att plocka upp medier under inseglingen till Oslo.

Egna besättningen

 Hela turen kommer ett tjugotal av Svenska Ostindiska Companiets egna besättning sköta skeppet. I augusti seglar Ostindiefararens på sin jungfruresa till Stockholm. Kanske möts hon och drottning Silvia även då. – Vi har ställt frågan men inte fått svar ännu. Men vi hoppas ju att de kommer, säger Stellan Mjärdner, VD på SOIC.