Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kungälvspolitiker kräver förbud av nazistiska NMR

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade i Göteborg under Bokmässan 30 september 2017. Foto: NORA LOREK
NMR delar ut flygblad utanför Coop i Kungälv under valrörelsen i augusti 2018. Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN

Alla politiska partier i Kungälv kräver en lagändring som stoppar nazistiska Nordiska motståndsrörelsen att demonstrera på allmän plats, rapporterar P4 Göteborg.

Den 1 maj har nazistiska Nordiska motståndsrörelsen fått tillstånd att demonstrera i Kungälv. När organisationen demonstrerade i Göteborg 2017 slutade det i kaos och upplopp.

De lokala politiska partierna i Kungälv är inte nöjda med beslutet och kräver nu en lagändring för att stoppa NMR från att demonstrera.

– Jag tycker inte vi ska vara så mjäkiga. Vi ska göra som i Finland och begränsa dem som vill begränsa demokratin, säger kommunstyrelsens ordförande Miguel Odhner (S), till P4.

I vårt östra grannland har NMR förbjudits som organisation, något inte låter sig göras i Sverige på grund av föreningsfriheten.

Vill ha besked från regeringen

Gällande tillståndet att demonstrera den 1 maj säger Odhner till P4:

– Det väldigt provocerande för många av oss socialdemokrater som kämpat för demokrati, frihet och likabehandling och rätt som vi har i Sverige.

Efter stökigheterna i samband med NMR-demonstrationen i Göteborg och även på Gotland i fjol så sa regeringen att se över lagstiftningen. Något som Miguel Odhner kommer att adressera den 1 maj då socialminister Lena Hallengren är på plats i Kungälv.

– Då förväntar jag mig ett besked om hur arbetet går, säger han till P4 Göteborg.