Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungälvspolitiker kräver förbud av nazistiska NMR

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade i Göteborg under Bokmässan 30 september 2017.Foto: NORA LOREK
NMR delar ut flygblad utanför Coop i Kungälv under valrörelsen i augusti 2018.Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN

Alla politiska partier i Kungälv kräver en lagändring som stoppar nazistiska Nordiska motståndsrörelsen att demonstrera på allmän plats, rapporterar P4 Göteborg.

Den 1 maj har nazistiska Nordiska motståndsrörelsen fått tillstånd att demonstrera i Kungälv. När organisationen demonstrerade i Göteborg 2017 slutade det i kaos och upplopp.

De lokala politiska partierna i Kungälv är inte nöjda med beslutet och kräver nu en lagändring för att stoppa NMR från att demonstrera.

– Jag tycker inte vi ska vara så mjäkiga. Vi ska göra som i Finland och begränsa dem som vill begränsa demokratin, säger kommunstyrelsens ordförande Miguel Odhner (S), till P4.

I vårt östra grannland har NMR förbjudits som organisation, något inte låter sig göras i Sverige på grund av föreningsfriheten.

Vill ha besked från regeringen

Gällande tillståndet att demonstrera den 1 maj säger Odhner till P4:

– Det väldigt provocerande för många av oss socialdemokrater som kämpat för demokrati, frihet och likabehandling och rätt som vi har i Sverige.

Efter stökigheterna i samband med NMR-demonstrationen i Göteborg och även på Gotland i fjol så sa regeringen att se över lagstiftningen. Något som Miguel Odhner kommer att adressera den 1 maj då socialminister Lena Hallengren är på plats i Kungälv.

– Då förväntar jag mig ett besked om hur arbetet går, säger han till P4 Göteborg.