Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungahusets miljonsmäll efter födelsedagsfesten

Festen hölls på Kongelige Slott i Oslo. Under galamiddagen var 34 kungligheter från hela Europa inbjudan. Foto: EEG, JON / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Drottning Sonja och kung Harald vid firandet av deras 80-årsdagar.Foto: NESVOLD, JON OLAV / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

3,1 miljon norska kronor.

Det blev prislappen för födelsedagsfirandet när norska kungaparet fyllde 80 år.

Festligheterna under förra året ledde till ett underskott på nästan 10 miljoner, vilket är det värsta bokslutet för kungahuset på tio år, skriver norska dagstidningen Verdens Gang.

Efter både festmiddagar, folkfest, säkerhetsåtgärder och glass landade prislappen för norska kungen Harald och drottning Sonjas 80-årskalas förra året på 3,1 miljoner norska kronor enligt årsrapporten till kungahuset, skriver norska dagstidningen Verdens Gang, VG. 

Festligheterna bidrog till ett underskott på totalt 9 878 056 kronor för norska kungahuset 2017, vilket är det värsta bokslutet på 10 år, skriver tidningen.

Flera kungligheter på festen

I en kommentar till årsredovisningen skriver verkställande direktören Gry Mølleskog att det är bättre än planerat och att underskottet är täckt av sparande reserver, enligt VG.

Festen hölls på Kongelige Slott i Oslo. Under galamiddagen var 34 kungligheter från hela Europa inbjudan. Totalt var det 183 gäster som under middagen. 

Dagen efter galamiddagen var gästerna ute på en minikryssning. Lunch serverades ombord på kungskeppet Norge och dagen avslutades med en stor festmåltid på Operan, vilket var en gåva från regeringen, skriver tidningen.

Vill inte avslöja kostnaderna

Informationsrådgivare på slottet, Sven Gjeruldsen, säger att användningen av pengar i samband med årsdagen var planerad. Enligt honom ska det ha avsatts pengar för firandet under flera år, skriver VG.

Han vill  dock inte berätta något om vad de olika arrangemangen kostar, skriver VG.

"Vi går inte ut med belopp på enskilda händelser", säger han till tidningen.

 

LÄS OCKSÅ: Mette-Marits stora ilska: "Övertramp"