Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kung Haralds köp under pandemin – en mobil

Kung Harald höll tal på den traditionsenliga stortingsmiddagen i Oslo.
Foto: JØRGEN GOMNAES / NORSKA HOVET

I torsdags ägde den traditionsenliga stortingsmiddagen rum på det kungliga slottet i Oslo. Galamiddagen var den första efter pandemin och i sitt tal berömde värden, kung Harald av Norge, landets hantering av pandemin.

– Ikväll vill jag tacka – för att Stortinget tillsammans med regeringen och våra hälsomyndigheter tog ansvar.

Pandemin gjorde att fjolårets stortingsmiddag fick ställas in, men i torsdags var det dags att återuppta traditionen som funnits ända sedan 1906. 

Middagen, den 103:e i ordningen, blev även en comeback för kronprinsessan Mette-Marit som på grund av sjukdom uteblivit från i princip alla galamiddagar, något som Svensk Damtidning också skrivit om. 

84–årige kung Harald, som efter sin operation i vintras fick ta stöd av kryckor, var värd för de 204 gästerna som samlades i paradmatsalen. 

Stortinget är Norges lagstiftande församling.
Foto: NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN

”Ledde landet med fast hand”

I sitt tal välkomnade kungen ett nytt storting med 48 nya representanter. Kungen berömde de politiska partierna för att ha lyckats genomföra en framgångsrik valkampanj, trots pandemin.

I sitt tal hyllade han även Norges hantering av coronapandemin och skänkte en tanke åt dem som förlorat nära och kära.

– Ikväll vill jag tacka – för att stortinget tillsammans med regeringen och våra hälsomyndigheter tog ansvar. Tillsammans ledde ni landet med fast hand, sa kungen.

En av de viktigaste erfarenheterna från pandemin är hur viktigt förtroende är, fortsatte kung Harald.

– Att vi i så hög grad litar på våra politiker, myndigheter och vården har sannolikt påverkat utfallet av pandemin. Det här är inget vi kan ta för givet.

Blev personlig

I sitt tal lyfte kung Harald även fram hur viktigt modern teknologi har varit för kontakten mellan människor under pandemin. Och även för honom själv, visade det sig. Kungen berättade nämligen att han till sist gått med på familjens önskan om att skaffa en mobiltelefon.

– Glädjen i familjen var stor när jag fick en mobiltelefon. Det tog mig bara 40 år.

Kung Harald avslutade sitt tal med att skåla för stortinget och för Norge, och önskade varje representant lycka till med alla uppgifter som ska utföras för landets och folkets bästa.


SE OCKSÅ: Norges kung Harald inlagd på sjukhus