Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kung Harald tvingas att ställa in planerat besök

Det här är den norska kungafamiljen.
Kung Harald, här tillsammans med svärdottern Mette-Marit, ställer in sitt besök till oljefältet Johan Sverdrup.
Foto: ANDREAS FADUM / ANDREAS FADUM TT
Kung Harald tillsammans med Drottning Sonja.
Foto: SUVAD MRKONJIC

Kung Harald ställer in sitt besök till det nya oljefältet Johan Sverdrup i Norge.

Anledningen är att kungen upplevt ansträngningar den senaste tiden, uppger det norska hovet via ett pressmeddelande.

Det planerade besöket var tänkt att äga rum tisdagen den 7 januari i på oljefältet Johan Sverdrup utanför Norges kust.

Men via ett pressmeddelande, dagen innan besöket, meddelade det norska hovet att kungen väljer att ställa in sin medverkan. Anledningen ska vara ansträngning.

”På grund av ansträngning den senaste tiden, kommer hans majestät konungen inte delta vid öppningen av Johan Sverdrup-fältet som planerat”, skriver det norska hovet.

Det planerade besöket skulle således bli Kung Haralds första offentliga besök sedan Ari Behns bortgång, skriver norska Dagbladet.

Svår period för kungafamiljen

Det är ingen hemlighet att den norska kungafamiljen gått igenom en svår period sedan Ari Behns bortgång. Vid sitt traditionsenliga tal på nyårsafton valde Kung Harald att prata om Ari Behn och hans bortgång.

– Vi är starkt präglade av Ari Behns död den här julen. Det har värmt att uppleva folks medkänsla och tända ljus på Slottsplatsen. Det finns tröst i alla de fina minnen och vackra ord som har förmedlats om pappan till tre av mina kära barnbarn, sade kungen då.

Kung Harald fick så sent som vid dagarna innan jul ställa in sin medverkan både på regeringsmötet när nya ministrar skulle presenteras och på det norska statsrådet. Då hindrade en jobbig virusinfektion kungen.

Norska dagbladet har varit i kontakt med hovets kommunikationschef, Guri Varpe, som berättar att de inte lämnar några fler kommentarer.

Besöket har lett till kritik

Planen var att Kung Harald skulle besöka Johan Sverdrup-fältet tillsammans med statsministern Erna Solberg och olje- och energiministern Sylvi Listhaug.

Oljefältet har lett till stor kritik – från bland annat klimataktivisten Greta Thunberg.

”Trots att vi befinner oss i början på en klimat- och miljökris öppnar Norge nu Västeuropas största oljefält”, skrev Greta Thunberg på Twitter. 

https://twitter.com/GretaThunberg/status/1212724424807501824?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1212724424807501824&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.expressen.se%2Fnyheter%2Fklimat%2Fgretas-ilska-mot-norge-borjan-av-en-kris%2F

Thunbergs kritik gick inte obemärkt förbi.

Sylvi Listhaug sa så här till norska nyhetsbyrån NTB:

– Greta Thunberg borde hylla Johan Sverdrup och norsk energipolitik som en del av lösningen. 

Oljefältet är, enligt olje- och gaskoncernen Lundin Petrolium, en av de största oljefyndigheterna i Norge. Det är beräknat att vara i drift fram till 2070 och enligt Lundin Petrolium kan det utvinna 2,7 miljarder fat olja.