Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kunderna fick betalt – för att ta ut pengar

Det var kö till bankomaten i Överlida på fredagen. Det kostade bankdirektören 3000 kronor. Men kan kanske rädda bankomaten från nedläggning.
Foto: PRIVAT
- Jag ville verkligen att vi skulle kunna behålla den här servicen till våra kunder att kunna ta ut kontanter. Då får man ha lite galna idéer, säger bankdirektör Tomas Andrén.

Den lilla sparbanken i Överlida hade inte tillräckligt många uttag i sin bankomat. Det behövdes tusen uttag till om året för att inte bankomaten skulle försvinna.

Då kom bankdirektören på en genial idé för att öka uttagen – varje kund som tog ut pengar i bankomaten fick på fredagen en extra hundralapp.

– Vi hade kö. Det togs ut pengar varannan minut, berättar Tomas Andrén, 57, nöjd direktör i Mjöbäcks sparbank.

Nästa fredag är det dags igen.

Det finns bara 60 fristående sparbanker kvar i Sverige och lilla Mjöbäcks sparbank i Överlida är den femte minsta med sina tio anställda. Och eftersom det bara bor knappt 500 personer i samhället är inte bankens underlag särskilt stort.

– Landsbygdsautomaterna har svårt att komma upp i Bankomats krav på antal uttag. Vi fick besked att vi måste öka antalet bankomatuttag med tusen om året för att inte bli av med bankomaten, berättar bankdirektör Tomas Andrén.

Då fick han en idé att satsa pengar på bankens kunder för att öka antalet uttag.

– Vi pratade om det på styrelsemötet för en vecka sedan. Många tyckte det var en lite galen idé, men ändå rolig, fast det blev egentligen inget beslut, berättar Tomas Andrén för GT.

Succé direkt

Men när det på fredagen kom en buss med besökare som varit på mässa i Jönköping bestämde han sig för att testa.

– Och vi blev överrumplade av resultatet. På en timma hade vi 30 uttag, ett varannan minut!

Många av Överlidas invånare åker kanske och handlar i Kinna eller Borås och passar på att ta ut pengar på plats.

– Men vi vill att de ska ta ut pengar hos oss innan de åker i stället.

Bankkunderna i Överlida verkade vara nöjd med direktörens tilltag.

Ny chans på fredag

– De har skrivit på Facebook att vi är världens bästa sparbank. Men några är ledsna för att de inte visste om det och missade chansen att tjäna en hundralapp. Därför ska vi göra om det nästa fredag också, mellan 12 och 13.

Fredagens övning kostade banken 3000 kronor.

– Men det verkar som om varenda tidning i landet skrivit om oss så för den reklamen är det ju billiga pengar, säger Tomas Andrén.

Och det är möjligt att det blir ännu fler tillfällen i sommar att tjäna en extra hundralapp för invånarna i Överlida.

– Men vi får väl först se hur det går nästa fredag.