Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Kunde ha rasat när som helst under dagen”

En byggnadsställning rasade i närheten av Kapellplatsen den 27 februari i år.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Det stora raset av en byggnadsställning vid Avenyn i Göteborg blir fall för åklagare.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Det stora raset av en byggnadsställning vid Avenyn i Göteborg blir fall för åklagare.

Arbetsmiljöverket går vidare med en anmälan mot bolaget som satte ihop byggnadsställningen - No Problems Scaffolding.

– Inspektörerna har gjort bedömningen att den kunde ha rasat när som helst under dagen, säger Jonas Hamark, jurist vid Arbetsmiljöverket.

Det var Sveriges Radio Göteborg som var först att berätta att det stora raset i februari, som mirakulöst nog inte skadade någon människa fysiskt, nu blir en fråga för åklagare. 

Enligt Arbetsmiljöverket har bolaget som reste ställningen inte använt tillräckligt många så kallade infästningar, alltså förankringar i byggnaden på Engelbrektsgatan, för att ställningen skulle vara säker.

– Vi gör bedömningen att infästningarna har varit för få i förhållande till vad som krävdes, säger Jonas Hamark, jurist vid Arbetsmiljöverket. 

Enligt räddningstjänsten på plats var ställningen nästan 30 meter lång och 5-6 våningar hög. 

– Längst upp i hörnet började ställningen vobbla in och ut från väggen. Då sa jag ”kolla nu händer något.” Då började den tippa mer och mer. Långsamt i början och sen dundrade det på och small till, sa Erik Dahlström, ett av flera vittnen till händelsen den 27 februari i år. 

 

LÄS MER: "Mirakulöst" - Ingen skadad i enorma raset vid Avenyn 

 

Ingen skadades fysiskt vid raset.Foto: HENRIK JANSSON

Framkallande av fara

Anmälan mot bolaget rör arbetsmiljöbrott genom framkallande av fara för annan. Det är ett svårbevisat och ovanligt brott som bland annat kräver att åklagaren lyckas visa att den ansvarige varit "grovt oaktsam".

– Byggnadsarbetarna satt inne och käkade lunch vid tillfället. Då fanns inte faran där i det enskilda fallet, men inspektörerna har gjort bedömningen att den kunde ha rasat när som helst under dagen, säger Hamark. 

Anders Olausson är vd för ställningsbyggarbolaget No Problems Scaffolding och han säger sig ha förståelse för att Arbetsmiljöverket gör en anmälan. Samtidigt skjuter han över ansvaret på de byggnadsarbetare som arbetade på ställningen.

Bolagets linje har varit att de rest och lämnat över ställningen i ett säkert skick, med korrekt antal infästningar. Men att infästningar lossats av byggnadsarbetare senare under arbetets gång.

– Vi har väldigt starka bevis för att vi monterat rätt antal förankringar. Sedan har vi också gjort en provdragning tillsammans med Arbetsmiljöverket som visar att de suttit tillräckligt hårt fast i väggen, säger Anders Olausson. 

– Det var en olycka som kunde ha fått tragiska konsekvenser både för allmänheten och arbetare. Därför förstår vi att händelsen som sådan är vidareskickad till åklagare.

 

Arbetsmiljöverket: "Inget stöder tesen"

På en rak fråga till Arbetsmiljöverkets jurist Jonas Hamark om hur han ser på No Problems Scaffoldings förklaring att de hade rätt antal infästningar, men att de lossats i efterhand, säger han: 

– Vi har ingenting som stöder den tesen.