Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Film i Väst kan drabbas när nämnden ska spara

Mikael Fellenius vd på Film i VästFoto: ANDERS YLANDER
Film i Västs lokaler i TrollhättanFoto: ANDERS YLANDER

Efter ett sparförslag från kulturnämnden i Göteborg riskerar nu Film i Väst att förlora 4,5 miljoner kronor i stöd.

– Det är besvärande, säger Mikael Fellenius, vd på Film i Väst, till SVT Nyheter Väst.

Göteborgs kulturnämnd ska spara pengar och då föreslås det bland annat att Skolbion läggs ner – och Film i Väst kan gå miste om 4,5 miljoner kronor i stöd. 

– Det är besvärande att Göteborg inte förstår att det är Film i Väst som som möjliggör den största delen av filmproduktion i Göteborg och Västra Götalandsregionen. Att man inte vill vara med och finansiera mer är beklagligt, säger Mikael Fellenius till SVT Nyheter Väst.

Filmbolaget finansieras till största delen av Västra Götalandsregionen men också av Göteborg, Trollhättan och Vänersborg samt med samproduktionsintäkter.

Film i Väst har årligen fått 100 miljoner kronor i stöd. Göteborgs kommun står för 4,5 miljoner. Den förmodade nedskärningen kommer att innebära mindre pengar till produktionen.

– Någon produktion färre blir det. Men det här handlar mer om en principfråga om att samverka, säger Fellenius till SVT Nyheter Väst.

Film i Väst är en regional filmfond och i år har 18 filmer och serier spelats in i Västra Götaland. Tolv av dem i Göteborg. 

Vd:n om oron

På Film i Västs hemsida uttalar sig Mikael Fellenius om oron:

– En så kraftig bantning av filmdelen som föreslås kommer inte att gynna utvecklingen av den konstnärliga och publika filmen och tv-dramat.

Ordförande i kulturnämnden i Göteborg, Ann Catrine Fogelgren (L), och allianskollegorna har inte tagit ställning till kulturförvaltningens förslag ännu.

– Vi behöver prioritera i vår budget. Någonstans ifrån måste pengarna tas. Vi kan inte satsa hur mycket som helst på film, säger hon till SVT Nyheter Väst.