Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Vintern i Sverige är varm och skön

– Jag tycker om tystnaden i Sverige, den gör mig lugn. Och havet! Hur jag dras till det. Det fanns inget hav där jag växte upp, säger dansaren Oleg Stepanov från Uralbergen. Foto: Jan Wiriden

En stad blir aldrig större och rikare än de människor som bor där. Bland Göteborgs drygt 534 000 invånare finns folk från nästan alla jordens länder. Möt dem i GT-kulturens serie "Hela världen finns i Göteborg".
I dag Oleg Stepanov från Uralbergen.

OLEG STEPANOV

ÅLDER: 31 år

FAMILJ: Partner i Polen, föräldrar i Ryssland

UPPVUXEN: I staden Verchnjaja Pysjma med 60 000 invånare

BOR IDAG: Vid Olskrokstorget

JOBB: Dansare

MODERSMÅL: Ryska

PRATAR ÄVEN: Engelska

FAVORITPLATS I GÖTEBORG: ”Förutom min arbetsplats på operan så gillar jag Trädgårdsföreningen. Och skärgården! Det är fantastiskt att man kan ta sig ut till öarna med bara en spårvagnsbiljett!”

AKTUELL: I dansföreställningen ”Wonderland/Wasteland” på Göteborgsoperan. Premiär 20 september.

TID I SVERIGE: Drygt sex veckor

URALBERGEN

TILLHÖR: Ryssland och Kazakstan

LÄNGD: 2500 kilometer. Sträcker sig från norra ishavet till Uralfloden vid staden Orsk.

BREDD: 150 kilometer

HÖGSTA BERG: Narodnaya, 1 895 meter

STÖRSTA STAD: Jekaterinburg

INVÅNARE: Cirka tre procent av Rysslands befolkning

SPRÅK: Ryska och kazakiska

RELIGION: Övervägande rysk ortodox

VISSTE DU ATT: 1959 hittades nio skidåkare döda i Uralbergen efter att de, av allt att döma, hade flytt för livet från sina tält. Det spekuleras fortfarande i orsaken och bland teorierna finns allt från utomjordingar till sibiriska snömän och misslyckade militära experiment. Regissören Renny Harlins film ”Devil’s pass” från 2013 tar utgångspunkt i händelsen.

I GÖTEBORG BOR: 1088 personer från Ryssland och 61 personer från Kazakstan

OLEG OM ...

… rysk musik: ”Ska jag rekommendera något till GT:s läsare så får det bli kompositören Avet Terteryan, som skrev flera kända symfonier och operor. I och för sig är han född i Armenien, men han hade nära förbindelser med Ryssland och dog 1994 i Jekaterinburg.”

… svensk musik: ”Svensk populärmusik är väldigt känd och uppskattad i Ryssland. Som exempelvis Abba, Ace Of Base och inte minst Roxette, som är mina svenska favoriter.”

… svensk kultur i övrigt: ”Jag var nyligen på Göteborgs konstmuseum och konstaterade att jag tycker mycket om svensk bildkonst. Och så gillar jag Ingmar Bergman! Efter att ha tittat på ”Fanny och Alexander" planerar jag nu att beta av hela hans produktion.”

… det svenska köket: ”Inga problem för en ryss. Det är ju i stort sett samma mat som hemma. Potatis och kött.”

TIDIGARE AVSNITT

Vi har skrivit om göteborgare från:

Afghanistan, Albanien, Algeriet, Angola, Argentina, Armenien, Azerbajdzjan, Australien, Bangladesh, Barbados, Baskien, Belgien, Bolivia, Bosnien och Hercegovina, Brasilien, Bulgarien, Burma, Burundi, Chile, Colombia, Costa Rica, Cypern, Danmark, DDR, Dominikanska republiken, Ecuador, Egypten, Elfenbenskusten, England, Eritrea, Estland, Etiopien, Filippinerna, Finland, Frankrike, Färöarna, Gambia, Gaza, Georgien, Ghana, Grekland, Haiti, Hongkong, Indien, Indonesien, Ingermanland, Irak, Iran, Irland, Island, Israel, Italien, Jamaica, Japan, Jemen, Jordanien, Jugoslavien, Kanada, Katalonien, Kamerun, Kap Verde, Kenya, Kina, Kirgizistan, Kongo-Brazzaville, Kongo-Kinshasa, Kosovo, Kroatien, Kuba, Kurdistan, Kuwait, Lettland, Libanon, Liberia, Litauen, Luxemburg, Madagaskar, Makedonien, Malaysia, Malawi, Marocko, Mexiko, Moçambique, Moldavien, Mongoliet, Montenegro, Nasaret, Nederländerna, Nepal, Nicaragua, Nigeria, Norge, Nya Zeeland, Pakistan, Palestina, Peru, Polen, Portugal, Rumänien, Rwanda, Ryssland, Schweiz, Senegal, Serbien, Sierra Leone, Singapore, Skottland, Slovenien, Slovakien, Somalia, Sovjetunionen, Spanien, Sri Lanka, Sverige, Sydafrika, Sydkorea, Syrien, Tadzjikistan, Taiwan, Tamil Nadu, Tanzania, Thailand, Tjeckien, Tjeckoslovakien, Trinidad och Tobago, Tunisien, Turkiet, Tyskland, Uganda, Ukraina, Ungern, Uruguay, USA, Uzbekistan, Venezuela, Vietnam, Vitryssland, Wales, Zambia, Zimbabwe, Åland, Österrike, en assyrier från Irak, en katalan från Spanien, en rom från Rumänien, en tornedaling från Pajala, en judinna från Hisingen, en same från Jämtland och en sverigefinne från Göteborg.

På söndag:

Möt Zabbar Neang från Kambodja.

Här hittar du alla tidigare avsnitt

http://www.expressen.se/gt/mer-om/hela-varlden-finns-i-goteborg/

Det går även att hitta en länk till webbplatsen "Hela världens göteborgare" i högerspalten på gt.se/kultur

När nysvenskar tillfrågas om sina första intryck av Sverige blir svaret påfallande ofta att det var kallt och mörkt. Alltså är det svårt att inte fascineras när Oleg Stepanov, som för första gången satte sina fötter på svenska jord i januari, får samma fråga och svarar:

– Quite warm and nice. Ganska varmt och skönt!

Så är han då inte heller från något ekvatorialt land utan från Uralbergen; den 2 500 kilometer långa bergskedjan som utgör en gräns mellan Europa och Asien. Området är dels Kazakstanskt och dels ryskt, men med tanke på Rysslands omfång (och olika klimatzoner) känns det angeläget att zooma in bilden. I hans hemstad Verchnjaja Pysjma är medeltemperaturen i januari minus fem grader, och i det perspektivet kan den göteborgska vintern framstå som varm och skön. Åtminstone om man har tur med vädret.

 

Orsaken till Olegs Sverigebesök var en audition på Göteborgsoperan. Han ville till Europa, och hade fått reda på att det fanns en ledig plats i operans danskompani. Det var hans livs första audition, och den var knappt klar förrän kompaniets ledare Adolphe Binder meddelade att platsen var hans.

Inte dåligt av en trettioettårig teknisk ingenjör som började satsa seriöst på dansen vid tjugotre års ålder!

Innan dess hade han, som han själv uttrycker det, ett mördande tråkigt industrijobb i Jekaterinburg – strax söder om hemstaden – och steget därifrån till den professionella dansen var längre än från Uralbergen till Göteborg. Någon balettakademi var det inte frågan om i hans relativt höga ålder; en lokal dansteater blev hans skola under fem år, och under två års tid har han även ingått i en grupp i Sankt Petersburg.

Men Europa var som sagt målet, och efter sin lyckade audition anlände han Göteborg för andra gången den 19 juli.

Svenska språket är givetvis inte inom räckhåll, än så länge, men engelskan fungerar, och i en paus mellan repetitionerna inför föreställningen Wonderland/Wasteland berättar han om glädjen över att vara här. Visst är avståndet lite väl långt till pojkvännen, som också är dansare med rötterna i Ryssland. Han arbetar i Polen och de ses i stort sett bara när båda är lediga, men i övrigt kan det inte bli så mycket bättre.

- I like that it’s so quiet. Tystnaden. Den gör mig lugn. Och nu, när jag kom hit andra gången och det var sommar, upptäckte jag de vackra parkerna. Och havet! Hur jag dras till det. Det finns ju inget hav där jag växte upp.

 

Han undrar leende om det rent av är ödet som har lett honom hit. Namnet Oleg härstammar från det nordiska mansnamnet Helge, berättar han.

Vad tycker du om svenskarna?

- Oberoende, men inte alls inbundna. De har bara en stark integritet, och det tycker jag är bra. Och så gillar jag deras stil – hur de klär sig och hur de för sig. De är vackra!

Många säger att de är blyga?

- Nej, nej! Japaner är blyga. Inte svenskar.

Han tillägger att det givetvis inte har funnits ett överflöd av tid att utforska vare sig Göteborg eller dess invånare. De flesta av dygnets timmer tillbringas inom operans väggar, men ändå … han gör sin research och gillar det han ser. Arkitekturen påminner en del om Jekaterinburg. Blandningen av gammalt och nytt. Enkla, funktionella industribyggen och gamla hus med snirkliga utsmyckningar. Det får honom att känna sig hemma.

Varför ville du åka därifrån?

- Det är svårt för mig vara i Ryssland såsom situationen är där just nu. Samhället har splittrats i två delar – för eller mot Putin – och jag vill inte vara en del av det politiska spelet. Jag vill inte döma någon eller välja sida, och här slipper jag det.

Vad gör utifrånperspektivet med din syn på landet?

- Framför allt ser jag hur man i Ryssland skapar en myt om Europa. Europas rykte är extremt dåligt just nu, och när jag befinner mig här så ser jag att det som sägs inte stämmer.

Trots splittringen, både inom landet och gentemot Europa, anser han att ryssar och européer i många avseenden är av samma skrot och korn. Och de ryssar som finns i hans hemtrakter – de provinsiella ryssarna, som han kallar dem – har mycket gemensamt med svenskarna. Vid första anblick kan de verka reserverade, men kommer man närmare visar de sig vara gästfria och varmhjärtade.

Samhällsbygget, däremot:

- In Sweden everything is planned. Planerat. Reglerat. Inte som i Ryssland. Där vet du inte vad du kan vänta dig från dag till dag. Allt kan hända.

 

Och i det instabila läget har religionen, sedd ur Olegs perspektiv, fått en stor roll:

- Jag tror egentligen inte att folk har blivit mer religiösa, men det byggs ständigt nya kyrkor, och det känns som om det är ett sätt att kontrollera folket. Särskilt för dem som är lite äldre och saknar utbildning kan det ses som en lösning att gå till kyrkan. Att återgå till föråldrade föreställningar om synd och skam.

Tänker du att du en gång kommer att återvända?

- Det är svårt att säga. Att vara här betyder för min del komfort, frihet och stabilitet, och för tillfället fungerar det inte att vara öppet gay i Ryssland.

Vad är din kommentar till den ryska anti-homolagen?

- Jag vet inte. Nu har vi tvingats acceptera att den finns, men det är för tidigt att säga vilka konsekvenser den kommer att få.

Till sist – om du med ett enda ord skulle beskriva det bästa med att bo i Göteborg?

- Then the answer must be…

Han dröjer några sekunder, men när svaret kommer låter det resolut och egentligen självklart med tanke på vad vi nyss har pratat om. Och det är inte Göteborgs milda klimat:

- For me Sweden and Gothenburg represents freedom. Frihet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!