Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vi och dom – det är det som är problemet

Foto: Anders Ylander

Peter Wennö läser en ny bok om Göteborg och får perspektiv på det avgörande problemet. Och det handlar varken om Evenemangsstråk eller Konsthall.

Tanken är smått genial.

 Fyll en rejäl bok med texter om Göteborg där så många vinklar som möjligt täcks och där det sammanlagda pusslet ger en bild av var staden kommer ifrån, hur den utvecklats och – förhoppningsvis – vart den är på väg. 

 Helena Holgersson, Catharina Thörn, Håkan Thörn och Mattias Wahlström har fungerat som redaktörer och skribenterna är snudd på uteslutande från olika nischer i den akademiska världen. 


Bredden på de 37 bidragen är närmast häpnadsväckande. Göteborg utforskat är som en skål med åtta kilo plockgodis i olika färger och storlekar. Där det mesta har en påtagligt salt eller sur kärna.

 Från kolonialdrömmar och holländskt inflytande, över klasskamp och varvskris och fram till Backabrand, EU-kravaller och EM-evenemang. Det spretar rejält. På gott och ont. 

 Ibland önskar man att en eller annan filosofie doktor ägnat mer tid åt prosan än fotnoterna, för när anslaget blir mer personligt, som Minoo Alinias egna erfarenheter som invandrare, bränner det till på ett välgörande sätt. På det stora hela är forskningsresan dock både intressant och tankeväckande. 

 Nu vet jag betydligt mer om den stad jag kallar min. Om Stampen, gömda flyktingar, Bögberget, Franska Tomten, det skandalösa korsetthuset på Avenyn och de stadsjeepinriktade miljöaktivisterna Asfaltindianerna.


Boken slutar med avsnitt från Mattias Anderssons The Mental States of Gothenburg – en teaterföreställning byggd på intervjuer med ungdomar från olika delar av Göteborg. Röster från ett urbant landskap och en stad i förvandling. Men där förvandlingen stelnat och frusit i ett alarmerande avseende:

 Segregationen. De tydliga geografiska murar som skapar rädsla, främlingskap och hat. 


Vi kan diskutera evenemangsstråk, vägtullar och Konsthall hur länge som helst, men Göteborgs stora utmaning och tickande bomb handlar om urban splittring. Vi mot dem. Brinnande bilar och utanförskap. 

Göteborg utforskat ger inga lösningar. Men perspektiv på det avgörande problemet.


Peter Wennö

kulturen@gt.se

FAKTA

GÖTEBORG UTFORSKAT - STUDIER AV EN STAD I FÖRÄNDRING | Glänta produktion