Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Vi bevakar valet i många olika program"

Tomas Granryd, kanalansvarig för P3. Foto: Mattias Ahlm/Sr

Tomas Granryd, kanalansvarig för P3, svarar på kritiken.

P3 är en kanal som de senaste åren arbetat intensivt med att ha en jämn könsfördelning, en mångkulturell skara medarbetare och att hitta dom nya unga rösterna. Av kanalens 35 programledare är mer än hälften, 18, kvinnor.

Därför känns det lite tråkigt att läsa Emerentia Leifsdotter Lunds artikel där hon påstår att alla programledare som sysslar med valbevakning i P3 är män. Det stämmer inte.

I P3 som är en ung kanal med flödesradio blandas samhällsbevakningen, musiken och diskussionen i många program. Därmed skiljer sig P3 från det mer traditionella sättet att se på aktualitets- och samhällsbevakning - att aktualiteter enbart görs i avgränsade program.

P3:s samhällsbevakning - och därmed valbevakning - är till exempel diskussioner i "Morgonpasset", galna upptåg i "Knyckare i P3", utfrågningar i Torehammars supervalår, satir i "Tankesmedjan" och dokumentära reportage i "Verkligheten".

I sin debattartikel väljer Leifsdotter Lund att enbart lyfta fram några av P3:s många profiler, Emanuel Karlsten, Henrik Torehammar, Christer och Morgan och genom att nämna dem hävda en manlig dominans i kanalens samhällsjournalistik. Under en vecka sänder dessa fyra programledare tillsammans nio timmar radio. Viktig radio. Bra radio. Men P3 sänder drygt 120 timmar under en vecka och samhällsjournalistiken genomsyrar många fler program.

Om Emerentia Leifsdotter Lund menar att dessa nio timmar är "viktigare" än andra (och att vi därför skulle välja endast manliga programledare) så håller inte jag med.

Se hur programlederiet fördelar sig genusmässigt över kanalen i sin helhet istället. Fler kvinnor än män leder program i P3, till exempel Dilan Apak, Tina Mehrafzoon, Hanna Hellquist, Kakan Hermansson och Linnea Wikblad för att bara nämna några.

Det är bra att Emerentia Leifsdotter Lund lyfter frågan om manligt kvinnligt i P3. Det är klart att P3 aldrig kan luta sig tillbaka och vara nöjda, vi måste vara uppmärksamma på de viktiga frågorna i tiden och jämställd representation och synliggörande är sådana viktiga frågor. Vi kan alltid bli bättre. Olika perspektiv är viktigt för oss. Och för lyssnarna. Det försöker vi jobba med varje dag.