Vem är Lena Junoff?

Publicerad
Uppdaterad
Jag hörde talas om Lena Junoff i ett radioprogram från Svenska kyrkan i Mölndal. Vem är hon, undrar Leif Henriksson i Västra Frölunda. Svar i Frågespalten.
VEM ÄR LENA JUNOFF?
Jag hörde talas om Lena Junoff i ett radioprogram från Svenska kyrkan i Mölndal. Hon har tydligen sjungit mycket i USA, känt alla stora artister som Frank Sinatra och sjöng nu senast på Ingos begravning. Och bor tydligen i Göteborg. Kan ni berätta mer om henne, jag hade aldrig hört talas om henne!
Leif Henriksson, Västra Frölunda

SVAR: Lena Junoff föddes i Göteborg 1942. Hon började uppträda som 15-åring, uppmärksammades för sin röst som spände över fem oktaver och arbetade snart som artist på heltid. Men något svenskt genombrott blev det aldrig. Hon skivdebuterade under artistnamnet Adah Helene, men detta passerade skivköparna tämligen obemärkt. I slutet av 60-talet lanserades hon i England under namnet Margaret Lee och 1970 upptäcktes hon av Duke Ellington och for till USA, samarbetet varade bara i några månader.
Varför hon aldrig fick det där stora genombrottet är svårt att veta. I pressen skrevs att hon hade hett temperament, drogproblem samt att hon en gång medverkade i en porrfilm.
Men man kan inte undgå att imponeras av hennes cv. Hon har spelat med Rod Stewart i sin mammas lägenhet, varit förlovad med ”byxspräckarkungen” P.J. Proby, invigt färg-tv i Tyskland tillsammans med Willy Brandt och som tidigare nämnts sjungit med Duke Ellington. Vad gäller Sinatra hittar jag inga uppgifter, men det är nog inte omöjligt.
Efter en olycka i början av 90-talet skadades Lena Junoffs röst. Efter det har hon uppträtt alltmer sällan.

VARIFRÅN KOMMER UTTRYCKET?
Streck i räkningen är ett konstigt uttryck. Varifrån kommer det och hur länge har man sagt så?                                                      
Petra
Foto: Y. Lono Norman
SVAR: Streck i räkningen är ett så kallat idiom, ett uttryck vars innebörd inte framgår av ordens betydelse. Att göra ett streck i räkningen handlar om att man genom att stryka över något gör det ogiltigt, berättar Maia Andréasson, Institutionen för det svenska språket vid Göteborgs universitet. Man omintetgör helt enkelt någons planer.
Det finns belägg för att uttrycket använts redan under 1700-talet. Ett av de tidigaste citaten är från 1810 och handlar om när vi bytte kungahus från Vasa-ätten till Bernadotte-ätten: ”Kronprinsens (det vill säga Karl Augusts) död var ett förskräckligt streck i alla ädelsinnades räkningar”.
Uttrycket finns även i det tyska språket – Einen Strich durch die Rechnung machen.

VARFÖR FÖRFÖLJER RÖKEN MIG?
När jag eldar ute och det är nästan vindstilla brukar det bli så att röken förföljer mig. Flyttar man sig 90 grader för att slippa den så följer den efter. Varför?    
Anne, Tjörn
Foto: Wahlgren Christer
SVAR: Intressant fråga! Det är med all säkerhet fler än du som känner sig förföljda. Lyckligtvis kan vetenskapen ge svar. Står du på läsidan av en eld får du naturligtvis röken mot dig, om du byter sida borde du rent logiskt slippa röken.
Men riktigt så enkelt är det inte menar Björn Holmér från naturvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet.
När du rör på dig bildar vinden en virvel kring kroppen som suger in röken mot kroppen.
Hur kan man göra för att slippa röken då?
– Störst chans, förutom om du går någon annanstans, är att stå i 90 grader vid sidan av elden i förhållande till vindriktningen. Sedan är det så att vindriktningen är väldigt variabel vid svaga vindar så risken att återigen hamna i lä eller lovart om vinden är stor – man blir förföljd.

Lisa Jakobsson
Frågeredaktör

Fråga om vad som helst som har med kultur att göra. Inget ämne är för stort, för litet eller för pinsamt. Skriv, ring, faxa eller e-posta så tar vi reda på svaren.
Post:
”Fråga Kulturen” GT, Box 417, 401 26 Göteborg
Telefon: 031-725 90 37
Fax: 031-725 91 12
E-post: kulturen@gt.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag