Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vem är Czon?

Czonverk som just nu visas på Hallands konstmuseum.

Jag var i påsk med familjen på konstrunda i södra Sverige och föll för en okänd, anonym konstnär vid namn Czon från ett konstkollektiv som kallar sig Underground. När vi sedan var på Öland såg vi deras sevärdhetsskyltar vid bland annat Byrums Raukar. Är supernyfiken på vilka de är och vill veta mer! E, Kungsbacka

SVAR: Czon och konstkollektivet Underground har varit verksamma sedan 2011 då de hade sin första separata utställning på Galleri Blå Porten på Öland. Med sitt skapande vill de lyfta fram bortglömd folktro och dess väsen. Konsten består framför allt av foton men också av det som de själva kallar konstgerillakupper. Ett exempel på en sådan är den sevärdhetsskylt som frågeställaren sett på Öland.

Ungefär så långt kan man läsa sig till på kollektivets hemsida, admin-czon.blogspot.se. Men där slutar trådarna till konstnärerna själva. Vilka Czon och Underground är har de dolt väl.

Vi har dock efter en del eftersökningar fått kontakt med Czon och kunde fråga varför hen valt att vara anonym.

- Det viktiga är min konst och jag vill inte ta uppmärksamhet ifrån den. Dessutom är våra kupper olagliga utsmyckningar av offentligheten och anonymiteten är därför nödvändig.

Czon berättar att Underground har tre fasta medlemmar som under flera års tid åkt Sverige runt för att samla in och dokumentera sägner och historier om oknytt, demoner, skogsrå, älvor och troll.

- Dessa väsen har under det senaste århundradet nästan utrotats och glömts bort. Vi vill ge dem upprättelse och en röst.

Sevärdhetsskyltarna är ett sätt att uppmärksamma lokala sägner. Vid Byrums raukar går till exempel vägen till ön Blå jungfrun som sägs vara gamla Blåkulla och ett tillhåll för häxor.

- Det har länge varit populärt att ta med sig stenar därifrån, men det råder en förbannelse över dem och varje år vänder sig flera människor till Ölands kommun för att få lämna tillbaka stenar de tagit.

Czon berättar att hen alltid varit fascinerad av folktro och sägner.

- De kan lära oss mycket om oss själva. Förr skrämde vi barn med olika väsen och de skildras ofta i termer av ont och gott. Men jag tror inte på ont och gott, jag tror på gråzoner. De kan vara elaka men är inte onda av naturen.