Västkustens Beatles är tillbaka

Två Tages vid turnébussen.
Foto: Lars Åke Palén

Peter Wennö minns sin barndom och ett oskyldigt 60-tal med hjälp av en coffeetablebok för Tagesnördar.

Man måste naturligtvis ha varit med. Om än bara genom att ha haft omslagspapperet på sidan 141 runt sin mattebok, höstterminen 1966. Trummisen Tommy Tausis var ny och det ser ut som om hans huvud klippts in i all hast på bilden, men herregud... Tages bytte batterister lika ofta som Hep Stars bytte kalsonger.


Jag gillade Tages. Snygga frisyrer, Popsveriges i särklass fräckaste kläder och "Every Raindrop Means A Lot" var (och är) en av epokens höjdare. Och ett lysande exempel på hur musik kan låta engagerad, meningsfull och desperat - trots att texten är 100 procent obegripligt nonsens. Genombrotts-hiten "Sleep Little Girl", som släpptes när en GT-tävling utsett Tages till Västkusten Beatles, är för övrigt realskolepojk-engelska när den är som mest legendarisk. Versrader som "I get angry and I took a great stone / I threw it at the house / It missed her window but it took on the roof / And it fell with a great boom bang" borde ge upphovsgossen Tommy Blom rysningar även i dag, 48 år senare.


Men styrkan med Wrigholm & Brandels feta bok är hur gruppen sakta men säkert utvecklades i takt med tiden, parallellt med marknadsledande kollegor i London. Hur producenten Anders "Henkan" Henriksson sofistikerade arrangemang och ackordföljder och hur Göran Lagerberg växte som basist, sångare och låtskrivare - vilket ledde in på folkmusik, stötigt soulblås, och formexperiment som också blev bandets undergång som flickskriksobjekt och listtoppare.

Författarna har dammsugit arkiven på gig, skivutgåvor, tidningsannonser, elefantbilder och vittnesmål. En EP bifogas som bonus. Ja, här finns allt - utom möjligen det barnförbjudna.


Tagesboken har en oskuldsfull ton när det gäller sex, drugs & pop'n-roll och svärtan handlar mest om brustna löften, dåliga affärer och ett sinnessjukt kuskande i strulande turnébussar. Men allt berättas med gott humör via nya och gamla intervjucitat och man blir dessutom påmind om vad som hände sen.

Som Tommys tid som scientologipastor. Och mjukporrskådis i "Dagmars heta trosor".

Okej, låt oss vara ärliga. Nostalgi och nörderi har sina poänger.

Jag ser bokens bilder från Mariebergsskogen i Karlstad. Den är den 1 maj 1967 och Tages står på scen i de där tajta vita kostymerna som skulle funka så bra mot sommarturnéns "exklusiva" ljusshow.

Själv är jag tolv och har en brun manchesterkostym som mamma sytt, sitter på rad 5 eller 6 och tycker att 25 minuter är väl snålt för en konsert.

Men tiden går fort när man har roligt. I alla avseenden.

fakta

MUSIKBIOGRAFI

Göran Brandels & Lennart Wrigholm | Boken om Tages - från Avenyn till Abbey Road | Premium Publishing | 326 s.