Debutant. Valle Wigers romandebuterar med den varma tids- och uppväxtskildringen "God natt, oktober".
Debutant. Valle Wigers romandebuterar med den varma tids- och uppväxtskildringen "God natt, oktober".

Varm uppväxtskildring som aldrig blir jolmig

Publicerad

En varm uppväxtskildring som aldrig blir jolmig.

Jan Ceder trivs i Landala i Valle Wigers debutroman.

Det är så gott om sorgligheter i den här romanen att den hade kunnat bli sotsvart och blytung, men här finns också en stilla livsglädje som är riktigt välgörande. Valle Wigers romandebuterar med en tids- och uppväxtskildring som knappast vill vara banbrytande eller spektakulär utan nöjer sig med att vara välskriven och bra tänkt. Det finns något ledigt över både berättandet och språket som får en att tänka på grundligt arbete. Och så finns här en icke-demonstrativ humor, ibland lätt ironisk, ibland inbyggd i en god formulering.

Berättaren Adam föds i mitten av sjuttiotalet och växer upp i ett Landala som länge är världens centrum. När boken slutar är han drygt tjugo, och cirklarna har vidgats betydligt. Då har han också genomlevt en barndom delvis förmörkad av föräldrarnas problem. Modern ger honom gränslös kärlek, fadern ger honom ingenting: han är närmast apatisk, orkar bara misshandla mamman. Och så plötsligt en dag 1988 dör de ifrån honom, och hur det egentligen var med den där bilolyckan är en av bokens gåtor.

En annan är vad som hände i Chile 1973, kuppens år, då de revolutionära föräldrarna var där tillsammans. Dessa och andra frågor som söker svar skapar en diskret minimalistisk spänning, och handlingen drivs framåt i ett alldeles lagom lugnt tempo.

Trots alla svårigheter fortsätter Adam att fungera, rätt väl dessutom, och hans liv är ingen jämmerdal. Förälskelserna är många, den första i småskolan: "Hon har tjocka glasögon som får hennes ögon att se ut som om de alltid tittar på någonting spännande. Hon har en tandställning som ger henne en gnistrande mun varje gång hon ler." Det är ett rart sätt att visa på kärlekens makt över konventionerna.

Adams senare erfarenheter av tjejer är som sig bör i en utvecklingsroman ofta förknippade med massiva tonårsfyllor och diverse strapatser av det sorglustiga slaget. Men han får också nära vänner i gruppen för sörjande ungdomar som förlorat sina föräldrar, och kanske viktigast är mormodern, som tar hand om honom efter katastrofen.

Tillgivenheten mellan dem är fint skildrad, och överhuvudtaget lyckas Wigers förmedla en massa värme utan att det blir jolmigt. Det är bra gjort.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag