Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Varför sparkas Ingrid Lomfors?

Ingrid Lomfors fick sparken som chef för Göteborgs stadsmuseum under tisdagen, men fick inte veta varför. Foto: Sara Pettersson
+ Under tisdagen fick Stadsmuseets chef Ingrid Lomfors sparken av sin chef och Göteborgs kulturchef Björn Sandmark.
+ Men hon har fortfarande inte fått reda på varför.
Björn Sandmark tillträdde som chef för Göteborgs kulturförvaltning i somras. Han kom från gymnasieförvaltningen i Mölndal och när han presenterades lyfte kulturkommunalrådet Helena Nyhus särskilt fram hans goda ledaregenskaper.
”Vi är ute efter en bra chef. Visionerna är det vi politiker som ska stå för”.
Hur har det då gått med det ledarskapet?

Haft flera problem

Sandmark har haft problem på två av stadens museer, Göteborgs stadsmuseum och Röhsska museet.
+ Chefen för Röhsska museet, Ted Hesselbom, har sedan i somras jagats av kronofogden för obetalda skulder sedan hans företag Hesselbom universum gått i konkurs.
+ Han ljög ljög om att den klänning av Jean-Paul Gaultier han varit nere i Paris och köpt för 300 000 kronor skulle finnas på plats till vernissagen av museets stora modeutställning.
+ Han sålde sina egen prylar till Röhsska museet via sin sambos företag.
+ Han lät det spritföretag han själv var PR-konsult för marknadsföra sina drycker på Röhsska museets tillställningar.

Stod bakom chefen

Det sista kunde till och med Röhsskachefen själv förstå att det var problematiskt.
Men inte Björn Sandmark, som fortsätter att stötta Röhsskachefen.
- Det ska ni veta att om ni jagas av medierna så står jag bakom er och kontaktas jag av medierna tar jag alltid kontakt med er, förklarade Sandmark i ett möte med stans museichefer när det blåste som mest om Hesselbom.
Och i GT skrev han själv i en kommentar i slutet av februari: ”Han har nu betalat sina skulder till kronofogdemyndigheten i Stockholm, och därmed måste den saken anses vara utagerad.”
Det stämmer inte. På tisdagseftermiddagen, tre veckor efter Sandmarks uttalande, hade Hesselbom fortfarande 399 000 kronor i skuld till kronofogden.

"Flera lögner"

”Han har inte attesterat själv, det hela är utrett”, skrev Sandmark också om de egna skåpen och skyltdockorna Hesselbom hade sålt till museet.
Det är också lögn. På åtminstone en av fakturorna syns tydligt Hesselboms signatur.
Att stötta sina chefer är en god sak, att fara med lögn är det definitivt inte.
Hur såg det då ut på Göteborgs stadsmuseum där Ingrid Lomfors var chef fram tills hon fick sparken under tisdagen? Vad har hon gjort?
Stadsmuseet har sedan det bildades 1996 genomgått stora förändringar. En tredjedel av de anställda var projektanställda med olika externfinansierade uppdrag. När Ingrid Lomfors tillträdde 2006 med uppdrag att förnya stadsmuseet ålades hon bland annat att avsluta projekten och säga upp de anställda.
+ Hon fick också i uppdrag att öka antalet besökare på museet. Det har hon lyckats med, precis som sin kollega Ted Hesselbom på Röhsska museet. Förra året ökade antalet besökare med elva procent. Statistiken för februari visar en ökning på 40 procent jämfört med året innan.
+ Utställningen ”Hem och hemlöshet” nominerades till 2008 års bästa utställning i Sverige.

"Jag häpnar"

Efter ”konflikter på olika nivåer”, enligt Björn Sandmark, tillsatte han i höstas en konsultutredning med uppgift att undersöka personalens upplevelse av sin psykosociala arbetsmiljö. Efter ett besök på museet och djupintervjuer med tio personer lämnas en kritisk rapport på en A4-sida om avsaknad av mål, många chefsbyten och dåligt ledarskap.
(Det där med målen måste ha förvånat Björn Sandmark som lyft Stadsmuseets verksamhetsplan som ett föredöme för de andra museicheferna.)
Hur gör då Sandmark för att stötta Stadsmuseets chef? Beställer han en mer grundläggande rapport för att ta reda på orsakerna till att de anställda känner så här? Hur stöttar han sin museichef?
Svar: Inte alls. Han säger upp henne utan att ge henne ett enda konkret skäl till uppsägningen.
Jag vet inte hur dåligt personalen på stadsmuseets mår. Jag kan inte uttala mig om Ingrid Lomfors ledarskap. Men jag häpnar och blir mycket illa berörd av Björn Sandmarks ojämlika och oprofessionell behandling av sina två anställda.

Fotnot: Björn Sandmark vill själv inte kommentera orsaken till att han i går gav Ingrid Lomfors sparken.

Av Ingrid Norrman
GT:s kulturredaktör